torsdag 10 mars 2011

Håkan Juholt ger den politiska humorn ett ansikte


Nu är det klart. Den f d lokalredaktören Håkan Juholt, 48 år, blir nya partiledare för socialdemokraterna. Carin Jämtin blir ny partisekreterare.
Om Håkan Juholt vet jag ingenting. Jo, att han var journalist 1980-1994 på sossetidningen Östran/Nyheternas i Högsby kommun utanför Kalmar.
Lokalredaktör.
Det finaste en journalist kan bli.
Medan jag är er lokalredaktör i världen, bevakade Håkan Juholt alltså Högsby som lokalredaktör. Alltid lika fint. Vart du än befinner dig.
Där ser man hur det kan gå. Det finns alltså ingen hejd på hur långt en journalist kan avancera i samhället. Jag ser fram mot morgondagen. Vem vet vad den har i sitt sköte?
Ni kanske kan skryta med att er lokalredaktör i världen utsetts till att efterträda den hårt kritiserade FN-chefen Ban Ki-moon?
Håkan Juholt ska tydligen också vara en rolig jävel. Inte konstigt alls. Vi lokalredaktörer är roliga. Bara så.
På Facebook skiriver Marita Ulvskog:
”Ny energi, ny värme, raka rör - och dessutom en partiledare som kan vara rolig!”
Det är inte en dag för tidigt. Jag saknar humorn i svensk politik. Det är hög tid att skyffla Tage Erlanders präst i Hylands Hörna för 47 år sedan till garderoben.
Göran Hägglund (kd) ska också vara en rolig jävel, fast den sidan visar han sällan upp offentligt.
Kanske Juholt och Hägglund släpper loss i en TV-debatt, så vi skrattar oss sönder och samman. Nej, det är väl för mycket att hoppas på. Två humorister på samma scen funkar sällan. Det mest vanliga är att den ena fungerar som slagpåse, medan den andra skördar skratten.
Klart till drabbning.
En sak är då helt klar. Håkan Juholt kommer snabbt att bli alla karikatyrtecknares favoritobjekt. Hans ansikte med de markerade svarta ögonbrynen och mustaschen är som gjorda för att göra roliga dragningar som fungerar. Den politiska humorn har fått ett ansikte.
Det gör mig glad.

Skicka en kommentar