söndag 20 mars 2011

Det är tur vi har Carl Bildt

Muammar Gaddafi (märk att jag stavar hans namn lite hur som helst) talade nyligen i Libysk TV. Givetvis tog han upp sina idoler, Napoleon, Musselino och Hitler.
Han använder samma språkbruk som sina idoler: FN-alliansen (med NATO) är inte bättre än en samling råttor. Det är ett bra samlingsnamn på Khalaffis (hoppsan, där kom det igen) ordförråd. Bara vinjettbilden från Libysk TV säger en hel del. En näve som krossar ett amerikanskt stridsflygplan.
Den mannen är absolut helt galen, precis som Hitler, Napoleon och Musselino. Idolerna.

Sky News utomordentliga korrespondent, Lisa Holland, dök levande upp under förmiddag i Sky News (scrolla en bit ner). Direkt från Tripoli berättade hon om raketattacken, bomber och annat otyg mot Tripoli och Libyen i natt.
I svensk TV surrar man analyser på längden och tvären. Vi är världsmästare på det här med krig. Någon svensk reporter finns inte på plats i krutröken. Det behöver inte vi svenskar. Vi vet mest och bäst ändå.
I TV4 dyker plötsligt Carl Bildt upp på telefon. Han pratar i vi-form: vi vet, vi ska, vi kan osv.
Vad skulle vi göra utan Carl Bildt?

CNN:s korrespondent på plats är Nic Robertson (scrolla en bit ner). I morse dök han inte upp i rutan. I stället hade man fått tag på en boende i Tripoli som på engelska gav en skakade bild av läget.
Men Nic Robertson?
Vad hade hänt superreportern?
Tack och lov var han snart åter på tåspetsarna. Nya fräscha direktrapporter från Tripoli. Nic kanske bara tagit sig en tupplur?
Det gör aldrig Carl Bildt.

Skicka en kommentar