måndag 28 februari 2011

Efter Oscarsgalan: Vem gör den kungliga bög filmen?


Det är som alltid inne med kungahusen. ”The King`s Speech” som handlar om den stammande brittiska kungen George VI, tog hem fyra Oscarsstatyetter. Colin Firth spelar kungen. Han fick en Oscar för bästa manliga huvudroll.
I Sverige kom det för några år sedan ut en bok om Gustav V kärleksrelation med pratkvarnen, Kurt Haijby. Advokatparet Lena Ebervall och Per E Samuelson skrev boken som verkligen drar ner byxorna till anklarna på den svenska monarken. Det är en skandalartad nedtystad historia i det kungliga gemaket. Läs den!
Boken är som klippt och skuren för att kunna bli en storfilm, regisserad av Alfredsons söner. Tydligen vågar ingen ge sig på det heta materialet. Det är övermåttan trist.

Filmmakarna i Sverige har också fullt upp med att bearbeta sitt Ingemar Bergman komplex. I dag ska ALLA göra filmer om relationsförhållanden, gärna i kombination med socialrealism. Nu har det t o m gått så långt att temat blivit en succéserie i TV4, nämligen ”Solsidan”.
”Solsidan” är ett folklustspel på Bergmans ”Scener ur ett äktenskap”. Själv är jag intill döden trött på dessa eviga IB-varianter.

Även en film om V-Gurras prassel med restaurangdirektören Kurt, är naturligtvis ett relationsförhållande, men vilken relation!
I boken finns det hur många smaskiga detaljer som helst. Mitt i det brinnande kärleksförhållandet kommer det in både kuttrasju med Göring och nazismen, en tokig överståthållare och ett högst egendomligt polisarbete m m.
Sätt för fan i gång och gör filmen.
Vem som ska spela kungen?
Claes Månsson.
Och så fick jag en kommentar från vännen Torsten Lindberg. Han föreslår Kjell Bergqvist som Kurt.
Sicken film det skulle bli!

Skicka en kommentar