onsdag 26 januari 2011

Sista resterna av asbest städas ut i Lomma hamn

Det här är bilden av asbestsaneringen av Eternitkontoret i Lomma hamn som nu inletts. Det får bli en symbolisk bild av sorg och elände, men även framtida förhoppningar.
Det var från det här kontoret beställningarna av asbest gick till både Cypern och Kanada. Det slutade med den största svenska arbetsmiljökatastrofen någonsin.
1977 fick fabriken stänga. Med åren har fabriksbyggnaderna rivits, bit för bit. Där växer nu i stället fram Strandstaden, bit för bit.

Kvar har Eternitkontoret tronat som ett dystert minnesmonument. Politikerna ville bevara byggnaden. Varför denna spariver av detta fula hus, är svår att begripa. Kåken blev till slut också K-märkt. Där tog det stopp.
Alla goda planer skrotades. Det skulle bli för dyrt att renovera dysterhuset. Då såldes klabbet till Öresundslokaler för ca 1,5 miljoner kronor.


1939 när Eternitkontoret invigdes var asbesten framtiden. 72 år senare från den 1 juni i år heter framtiden IT. Då flyttar nämligen lundaföretaget Alien Interactive AB in på översta plan.
Då har också hela byggnaden renoverats för 10-12 miljoner kronor.
-De andra våningsplanen ska fyllas upp under överinseende av Alien, med unga nya spännande företag, förklarar Leif Persson på Öresundslokaler för mig.
Öresundslokaler har också flera byggrätter, tex på framsidan av Eternitkontoret.
-Här bygger vi vidare med kanske en läkargrupp, eller vad det nu kan bli, fortsätter Leif Persson.
Centralt placerad i Strandstaden blir det alltså i framtiden en företags ö i Lomma hamn.
Asbesthanteringen är definitivt ett minne blott.
Sedan årsskiftet städas de sista resterna bort.

Skicka en kommentar