måndag 10 januari 2011

Ranelid v/s Englund. DUELLEN-på liv och död!Det finns inte mycket som slår en tvekamp mellan litterära tungviktare så flisorna ryker. Författaren Björn Ranelid har blivit mästare på att reta gallfeber på det etablerade etablissemanget. Nu är det tid igen.
Björn ”Let´s Dance” Ranelid tyckte att de som sitter i Svenska Akademien också borde börja dansa.
Det var tydligen ett nålstick som sved de fina rumporna i Akademien. Dess ständige sekreterare, Peter Englund, drog genast ut i fält. Och skrev på Akademiens egen blogg:
”Noterar att Björn Ranelid uppmanat mig att följa hans exempel och delta i dokusåpor. Det kommer inte att ske. Däremot har jag inga invändningar mot att han gör så själv. Allt som håller Ranelid borta från skrivandet välkomnas.”

Läs Englunds sista mening igen: ”Allt som håller Ranelid borta från skrivandet välkomnas.”
Nu är det så att jag känner Björn Ranelid sedan Hedenhös. För en del år sedan slog vi vad om att han skulle väljas in i just Svenska Akademien före han fyllde 60 år. Per Björn Sigvardsson Ranelid, född den 21 maj fyllde 60 år 2009. Jag är alltså skyldig Björn en middag som vadet gällde.
Den kommer, Björn, var så säker.
Nu fattar även jag att Björn aldrig får sitta på någon stol i Svenska Akademien. Det har Peter Englund gett ett klart och dräpande besked om.
Detta fina sällskap ger inte ett rött öre, varken för Ranelids metaforer eller författarskapet.
Visst gör det ont, Björn.
Andra sidan lyckades du prångla dig in på Svenska Akademiens egna blogg.
Vi kan väl se det som en början till något.
Ja, vadå?Lommautställning som halkat fel!
I morgon invigs en utställning på biblioteket i Lomma som heter, hör och häpna: "Skåne + 4C"
Här har vi haft den kallaste och snöigaste vintern sedan vädermätningarna startade 1858. Då slår man till med en klimatutställning.
Ska vi ta på oss badbyxor?
Finns det ingen som kan stoppa klimat tokarna!?
Skicka en kommentar