måndag 3 januari 2011

Nyårssaluten i Berlin som en miljon människor missade: Adam från Gränna sjunger Adams julsång (O helga natt)

Vid vägkorsningen Kurfürstenstrasse-Schillerstrasse kliver en av Sveriges mest begåvade organister, Carl Adam Landström, upp på ett betongfundament och sjunger alla terrorhoten åt fanders.
Fast snart skulle helvetet braka loss. Nyårsafton i Berlin vid tolvslaget fylls åter luften av blixt och dunder. Krutröken ligger tät. Trots ett annat fyrverkeri går tankarna ofelbart till andra världskriget. Berlin smulades sönder i krigets slutskede.
I år vilade också ett växande terrorhot mot miljonstaden. Jo, jag har firat nyår i Berlin med Ölvemarks Holiday.

Meningen var att vi efter vår nyårssupé på värdshuset Der Alte Fritz vid Alexanderplatz, skulle vandra uppför Under den Linden mot själva raketrampen, Brandenburg Tor. Plötsligt fick vår reseledare Carl Adam Landström kontraorder. Terrorhot. Lägg om planeringen.
Vi resenärer förstod. En miljon människor som samlas är rena rama smörgåsbordet för terrorister. Och så kunde vi konstatera en enorm polisinvasion av de centrala delarna av Berlin. Avspärrningar och kontroller. Det såg faktiskt inget vidare ut. Kändes väldigt otryggt. Vi förstod.

Normalt tillhör Carl Adam Landström, 27 år, svenska eliten som organist. Han är utbildad musikdirektör, men även en rutinerad reseledare sedan tio år tillbaka. Carl Adam är alltså tränad att improvisera, inte bara med orgelpiporna utan även med stirriga resenärer.
Planerna för oss sköra svenskar var alltså oklara. Carl Adam tänkte så det knakade. Det slutade med en vägkorsning på ett tryggt avstånd från Brandenburg Tor. Där bjöds det på champagne. Och så då själva finalen på nyårsaftonen som en miljon människor missade:
Carl Adam klev upp på ett betongfundament och sjöng helt ljuvligt ”O helga natt” med Jussi Björling darr på stämman.
Det blev en klockren succé.
Tack, Carl Adam. Du gav oss hopp om 2011.Bättre än så kunde det inte bli.
Den 5 februari ger han en orgelkonsert i Lunds domkyrka. Den får ingen missa.
FOTNOT: Carl Adam tilldelades Kungliga Musikaliska Akademins Stipendium i december 2009.


Skicka en kommentar