tisdag 30 november 2010

Resebrev-Hollywood

”Sista hela dagen i USA.
Dagen började i San Bernardino, cirka 1,5 timmas resa från Los Angeles.
Vi drog från gardinerna och solen strålade på bergstopparna runt omkring. Mycket vackert. Hotellet erbjöd muffins och donats till frukost men också mycket mer så vi var mätta när vi drog iväg. Tilläggas kan att vi hoppade muffinsen denna morgon.
På nyheterna hade de talat om en död i morgontrafiken in till LA så vi tog det lugnt, även om man måste försöka hålla trafikrytmen.
Inne i stan kör de lugnt, eftersom det är fyrvägsstopp i nästan varje korsning men det har blivit betydligt tuffare trafikrytm nu än när vi var här för 16 år sedan. Ligger man i 70 miles/h, cirka 110 som är topphastigheten blir man ständigt omkörd. Det hände nästan aldrig vid vårt förra besöket.
Polisen, som fanns överallt tidigare, är som bortblåst, utom när VI gör småfel och blir stoppade två gånger.

Idag skulle vi bara åka omkring och kolla det som måste kollas när man är här.
Vi styrde kosan mot Hollywood Boulevard som vid förra besöket var en glamorös gata med mängder av turister som strosade omkring och tittade på alla stjärnorna i trottoaren med namn på hundratals filmstjärnor. Ungefär som Storgatan i Trollhättan men 100 gånger fler.

Vad har hänt med denna paradgata??
Vi såg inga turister. Däremot såg vi många uteliggare som gick med hela sitt bohag i en kundvagn och plockade det dom hittade. Många lokaler var tomma och fönster var krossade och fasttejpade för att inte falla i bitar. Skräp och skit överallt. Man vill gråta med tanke på hur det en gång var. Nu fanns det även stripschower, som vi inte besökte. Åkte även på Sunset Blvd men fick inga bestående intryck.

Ett måste är också ett besök i Beverly Hills. Danderyd gånger 50. Jättehus med stora järngrindar och stora skyltar om vilket bolag som vaktar "stugan". Hur roligt är det? Vi såg inte en människa, trots att vi körde omkring en lång stund. Hur roligt har de egentligen. Det är bara att se på serien Hollywoodfruar. Nej, vi föredrar Trollhättan och Hunnebostrand i Bouslän.
Det finns många platser i USA som vi kunde tänka oss att bo i men inte LA. Det är en stad man bara besöker.
I morgon bär det av hemåt. Till snöiga Sweden men även det känns bra. Tripmätaren på bilen står på 340 mil. Vi kunde lika gärna ha åkt Kiruna tur och retur plus en tur till Malmö. Hyr man bil här så får man köra så mycket man vill till samma pris och bensinen kostar under 6 kronor. När gjorde bensinen senast det i Sverige?”


(Jag vill tacka Roland och Ami för en spännande och annorlunda inblick i USA. Nu får ni hem och skotta snö i Trollhättan. Och äta riktiga frukostar.)
Skicka en kommentar