söndag 28 november 2010

Historien om leopardpälsen


Jag satt och bläddrade i dagens Expressen/Kvp/GT. På sidan 20 vill tidningen att jag ska bli en cool katt i vinter. Det visar sig att det senaste modet är leopardtrenden. Alla kvinnor uppmanas att bära leopardmönstrat i vinter.
Grejen är den att allt är kattskit. Den äkta varan är förbjuden. Nu är det syntetiska förfalskningar för några hundralappar upp till någon tusenlapp. Det tackar vi för, inte minst leoparden som är ett härligt kattdjur.
Jag ger er storyn som Expressen/Kvp/GT missade:

Allt började med Jackie Kennedy som var gift med den amerikanska presidenten John Kennedy för 50 år sedan. Jackie blev trendsättare för alla världens kvinnor.
Hon köpte årligen kläder och annat kvinnobjäfs för över miljonen. Det var ett ofantligt belopp, 10-15 miljoner i dagens penningvärde.
"Jackie look" skapades av designern Oleg Cassini. En dag föreslog han en päls av leopard. På den tiden var det helt ok att bära äkta pälsar av ozelot och andra exotiska djur.
Jackie tände på leopardförslaget.

Givetvis blev Jackie Kennedys päls en världssuccé. Män som ägde feta plånböcker fick snart en magrare plånbok. Det sköts och jagades leoparder för brinnande livet. Snart fanns det allt möjligt att köpa i äkta vara, pälsar, handväskor, strumpor, byxor m m.
Över 250 000 leoparder strök snabbt med. Detta läckra kattdjur var på väg att utrotas.
Då slog världen till bromsen.
Därför får kvinnorna i dag bära kattskit i stället för äkta vara.
Vi män är i alla fall glada.
Och leoparden.
Skicka en kommentar