måndag 15 november 2010

Här har ni socialdemokraternas nästa partiledare?


Jag är medveten om att jag slänger in en helt otippad person som nya partiledare för socialdemokraterna. Men inbördeskriget som just utspelas inför öppen ridå inom sossarna, kan faktiskt sluta hur som helst.
Namnen viner runt våra öron. Ena stunden heter kandidaten, gammelfar Sven-Erik Österberg, för att i nästa sekund glida över till flyktade Thomas Bodström eller tråkmånsen Thomas Östros eller tanten Ylva Johansson eller...det finns hur många som helst.
Problemet är att alla är smittade av den gamla socialdemokratiska andan som stavas Per-Albin Hansson eller Tage Erlander eller Olof Palme eller alltsammans i en enda politisk röra med ett mossigt politiskt program.


SSU-ordföranden, Jytte Guteland, 31 år, som startade hela racet som nu lett fram till att Mona Sahlin hoppar av posten, är en spännande kandidat. Hon är ung, begåvad och orädd, med en väl inskolad debatteknik.
Dessutom har hon jobbat som politisk sakkunnig med internationell ekonomi på finansdepartementet. Jobbar också på en D-uppsats i ekonomi.
Och, inte att förglömma, så är hon en stor djurvän. Tjejen har alltså empati. Det är en stor bristvara i den politiska världen.
Det som talar mot henne, eller för henne, är hennes ålder.
I Jytte Guteland skulle socialdemokraterna få in ett hett ungt blod i partiets waran-maffia. Det är egentligen precis vad man letar efter.
Eller gör man?
Hur som helst.
Socialdemokratin vänder blad...


Fler tips om ny partiledare
DN HÄR!
Svenska Dagbladet HÄR!
Sydsvenskan HÄR!
Skicka en kommentar