fredag 1 oktober 2010

Sverige hyllade mördaren: Nobbat frieri slutade med ond bråd död

(Det här är del II. Har ni missat del I, scrolla en bit ner och läs först inlägget om shahen och Hagasessorna.)

Vid årskiftet 1959-1960 genomförde den svenska statsministern Tage Erlander med hustru Aina sin hittills längsta utlandsresa. Den gick till indien, Pakistan och Iran. I Iran hoppades man på att kunna få träffa Shahen och hans nya hustru, familjeflickan Farah Diba med världens mest berömda frisyr.
Det kan också tänkas att man hoppades på att kunna tina upp de frusna relationerna, efter det att landets kung och despot fått nobben på sitt frieri till en av Hagasessorna.
Resan artade sig bra, intrycken överväldigande med udda upplevelser. Det blev t o m en lunch hemma i shahens slottsgemak som avrundning på den långa resan.
Emellertid, Tage hade klarat sig från åka på Delhi belly i Indien. Men i Iran blev det en tur med "Yalla Yalla".


Tage Erlander skriver i 1960-års Dagböcker som nyligen getts ut på Gidlunds förlag:
”Magen har oavbrutet krånglat i dag, så att det har varit mycket pressande att fullfölja programmet med en två timmar lång stående mottagning i en olidlig värme.”
Shahen fick till slut sin hämnd för att Tage nobbat hans frieri till en av de svenska prinsessorna. Den berömda iranska kaviaren sänkte till slut den svenska Statsministern? Yalla Yalla!
Men frosten var tydligen inte helt bruten ändå, så Shahen Reza Pahlavi bjöds för säkerhets skull in på ett officiellt statsbesök till Sverige.

I maj 1960 landade konungarnas konung med sin vackra Farah Diba i Sverige. Och Tage Erlander fick åter ont i magen. Fast denna gång berodde det inte på något lurt med maten.
Shahen som aldrig lämnat sitt land Iran för en sådan vidlyftig resa, vidtog försiktighetsåtgärder. Han rensade i oppositionen som inte fanns men ändå fanns. Fem kommunister avrättades. Tage Erlander avslöjar hemligheten och sin vånda i sin dagbok.

Han fortsätter:
”Vi ska skaka hand med en mördare, firar honom med festbanketter och hyllar honom i tal. Det blir en belastning.”
Tage Erlander gruvade sig storligen. Den socialdemokratiska regeringen beslöt sätta locket på. Det var val till hösten. Morden tystades ner. Den socialdemokratiska regeringen knep käft.
Mördaren Shahen av Persien kom och fick t o m åka i öppen landå genom Stockholm tillsammans med den svenska monarken.
Han fick också en tur till Bofors och titta (beställa?) på kanoner och som grädde på moset tilldelade Sverige denna mördare Serafimerorden.
Det enda smolket i bägaren var att shahen tyckte regeringens bjudmiddag på Stallmästaregården intogs i en simpel lokal.
Det är egentligen inte klok vad ett nobbat frieri kan ställa till det.
I bland skäms man över att vara svensk.


FOTNOT: Källorna är flera, men huvudkällan har varit Tage Erlanders Dagböcker 1959 och 1960 (Gidlunds förlag). Vinjettbilden är hämtat från boken "Tusen och en natt". Det är en illustration.
Skicka en kommentar