torsdag 14 oktober 2010

Nu blir Lommas eternittak bok

Det är inte vilka tak som helst som duger. Nej, de ska helst vara gamla och mossiga med personligt stuk på eternitplattorna. Vid Brohusområdet fyndade fotografen Petra Jonsson. Det var i sista sekunden, för runt omkring skövlas det gamla Lomma för att ge plats åt det NYA Lomma.
-Vi är i Lomma några dagar för att samla på oss material till en bok om eternit, säger Petra till mig.
Nej, det handlar inte om arbetsmiljökatastrofen i byn på 1970-talet, utan om materialet som sådant. Eternit är märkligt nog på väg mot en renässans.

Vi skyndar vidare till biblioteket. Ut från kunskapens hus kommer en leende Elisabet Aagård ångande med famnen full med böcker. Hon är journalist med bl a erfarenheter från fina Rapport. Det är hon som ska skriva texten i den kommande boken.
-Calle, vet du var Rhodesia ligger, säger hon i nästa andetag.
Jodå, bostadsområdet som kallas för Rhodesia ligger bara en bit bort från biblioteket. Där är det rena rama julaftonen med tak tillverkade av eternit.

Nu är det inte bara eteniten i Lomma som gäller. De har dammsugit stora delar av landet. I Dalarna hittade de tex ett ljuvligt tak mitt bland de typiska dalabyggnaderna.
Faktum är att Lommas eternit en gång i tiden spred sig ut över hela landet.
Boken ges ut ett förlag som heter Balkong och finns i Stockholm. Jag kollade upp deras utgivning. Och blev imponerad. Det här kan bli hur bra som helst.
-Till bokmässan 2012 bör boken vara färdig, säger de och stressar som skållade råttor mot Rhodesia.


EFTERLYSNING
Har Du några upplysningar om eterniten i Lomma? Vet du någon som jobbade på eternitbolaget och lever? Hör av dig till mig, så förmedlar jag kontakten med författarna.
Skicka en kommentar