onsdag 29 september 2010

Avundsjuka: Legendarisk tidningschef blev HUMMERFISKARE!


Mannen som står på bilden och viftar med sina humrar (förlåt), heter Torbjörn Håkansson, och är 65 år gammal. I veckan har det nämligen varit premiär för hummerfisket.
Det är en jättesak i hummerbaljan Bohuslän. I Öresund finns ingen hummer, så i Lomma laddas för sillafisket som snart rullar i gång på allvar.
Årets första fångst av hummer i Bohuslän gick för 7300 kr/kg. Det är mer än 6000 spänn mot förra årets rekordpris. Himmel och mums.
Fast
det stör inte Torbjörn nämnvärt. Han stoppar själv i sig guldet. Och jag blir avundsjuk.
Jag
älskar svensk hummer som jag kokar själv. Den djupfrysta amerikanska varianten som folk stoppar i sig på nyårsaftonen är skit. Förlåt, men det är inte min cup of tea.
Hur som helst så gillar jag att bli avundsjuk på Torbjörn. Vi två kämpar lärde nämligen känna varandra tämligen väl för 33 år sedan (åren går, Torbjörn).


Vi var nämligen med om att dra igång lokalradion i Sverige 1977. Torbjörn var en utmärkt reporter och jag en mindre bra chef. Den kvinnliga fägringen på redaktionen stämplade mig som en hopplös mansgris. Torbjörn log alltid i skägget när en rosenrasande Selma skällde ut mig efter noter. Det var så det gick till under rödstrumpornas tidevarv.
Vår
a vägar skildes. Jag försvann åt mitt håll och Torbjörn blev en legendarisk chefredaktör för Trollhättans Tidning som han 2004 slog samman med Elfsborgs läns Allehanda i Vänersborg. Succé. Torbjörn hyllades, se bild. Han slog svenskt rekord i att ”sitta längst som chefredaktör”. Ingen ville bära ut honom. Han var för populär. Det är sådana arbetskamrater man måste få vara stolt över.
Nu är ha
n pensionär. Och hummerfiskaren som ler i sitt skägg, när jag pillar med mina sillrumpor hemma i Lomma.
Inte nog med denna förnedring. Titta på bilen av Torbjörn och mig från 1977. Torbjörn ser (nästan) på pricken lika dan ut i dag. Själv påminner jag om en gråmulen dag.
Avundsjuka, var ordet.


ATT NOTERA:
Kolla in Torbjörns och mina glasögonbågar modell 1970-tal. De är högsta mode i dag. Aldrig jag skulle ta på mig dylika bågar igen.
BASTA!
Skicka en kommentar