söndag 18 april 2010

ASKMOLNET: 10 000-tals turister fast på ”Alcatraz”!


De flesta av oss känner någon som är ute och flyger och far och sitter fast på ett hotellrum eller en öde flygplats. Vulkanens askmoln från Island vägrar ge med sig.
Jag har vänner som är på Gran Canaria. De förbereder sig nu på ett långt liv vid poolbaren.
-Ön har vi döpt om till Alcatraz, låter de meddela.
Alcatraz, ni vet den berömda fängelseön utanför San Francisco som ingen lyckades rymma från.
Jag har också grannar som flyger och far kring Medelhavet. Tyvärr vet jag inte riktigt var de är någonstans. Förhoppningsvis sitter de på en skumpig buss på väg genom Europa hem till Lomma och tryggheten.

Mitt största bekymmer finns emellertid i Barcelona. Där sitter Leif Georg med sin hustru på ett hotellrum och förbannar alla helvetiska askmoln. Han ringer mig med jämna mellanrum för att meddela sitt tröttsamma positionsläge. Problemet är att de är ute och flyger och far helt privat. De har inget charterbolag som ansvarar för deras hemtransport. Därför är jag deras charterbolag.
Nu har de förlängt hotellbokningen till torsdag. Sedan då? Utkastade.
Det finns fyra gångbara alternativ:
Tåg. Lär vara fullpackade.
Hyrbil. Ska i dag be honom kolla upp det.
Taxi. Dyrt, minst 30 000 svenska riksdaler.
Min bil. Jag kör ner och hämtar mina vänner. Det blir tur och retur 440 mil, hotellövernattningar osv, inte speciellt billigt alternativ.
Jag undersöker nu denna drastiska form av evakuering. Fast först ska jag rotfyllas i morgon.
Jag tror jag tar bedövning.


FLYGKRISEN
DN HÄR!
Svenska Dagbladet HÄR!
Sydsvenskan HÄR!
Expressen HÄR!


NEWS från mina strandsatta vänner:
Leif Georg befinner sig på centralen i Barcelona. Kollar om det finns några lediga tåg norrut. Det ser dystert ut. Köerna jättelika. Leif Georg svalkar sig med en öl i stället.
På Gran Canaria slappar man i solstolar och läppjar på gott vin. Andra kämpar för att komma med båtar till fastlandet, Spanien eller varför inte Afrika.

Inga kommentarer: