måndag 22 februari 2010

Utan Olle ingen Stenmark eller Anja Pärson

Så kan det faktiskt vara. Utan mannen på bilden som far fram upp och ner, varken någon Ingemar Stenmark eller Anja Pärson. Olle Rimfors (1896-1994), mannen som var segare än en fjällbjörk.
-Ja, det stämmer faktiskt. Utan Olle ingen Ingemar eller Anja, säger Fabian Rimfors, 38 år, till mig om denna märkliga man.

Fabian har skrivit en bok som Jengel förlag gett ut, om sin ”gammelmorfar” som är lika massiv som fjällvärlden: Olle Rimfors (1896-1994), utförsåkningens fader i Sverige, uppfinnare, fjällräddare av rang, igloo fantast, vallaguru, överlevnadsexpert (helst i svår snöstorm) m m. Redan 1934 vann han tex ett störtlopp i Davos.
Hur Fabian Rimfors har lyckats med konststycket, att packa in hjältens alla bedrifter i en bok, begriper jag inte. Det är en tung berättelse som får mig att tappa andan: en berättelse om en svensk stålman som besegrade den tuffa fjällvärlden. I dag helt okänd för de flesta.



Fabian har också lyckats med konststycket att tapetsera boken med högintressanta och historiska bilder.
Självklart var det Olle som for till Tärnaby och anlade den berömda Ingemarsbacken. Stålmannen är givetvis det här landets slalompionjär, skidprofessor, ledare för de svenska alpinlandslaget i två OS, 1948 och 1952, samt tusen saker till.
Ja, det är så mycket som är självklart när Fabian har skrivit samman alla Olles bravader och bedrifter, att bloggen skulle räcka från Lomma till Nikkaluokta. Det går naturligtvis inte.


Olle Rimfors älskade när det gick fort utför. Själv stod han på för kung och fosterland.
Givetvis är det Olle som lärt vår svenska konung att åka skidor, fattas bara annat.
Han skulle ha avgudat Anja Pärsons bragd i förra veckan. Först en svår krasch och sedan knipa ett OS-brons. Jag riktigt hör hur Olle roterar av lycka i sin grav.
En annan märklighet, är att Fabian som skrivit boken om fjällvärldens Stålman bor i grannskapet till Värnhemstorget i Malmö. Där finns det inte precis några fjäll att tillgå.
Andra sidan är det hårda gossar som bor i dessa trakter. Vännen Leif Georg bor där. Han bröstar gärna upp sig.
Du är i gott sällskap, Fabian.



Givetvis har barnbarnsbarnet Fabian även tillverkat en hemsida om Olle. Klicka HÄR!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är nästan så att frestas att säga att det var bättre förr. Stålet verkade ju vara hårdare i varje fall. Vilket hårdkokt rivjärn den där rimfors verkar ha varit.

Anonym sa...

jag glömde! Vilken planet kommer Anja från förresten. Går det att importera mer jävlarinamma från den himlakroppen så skulle man bli rik!

T!