tisdag 9 februari 2010

Isbrytning i Lomma hamn i dag-historiska bilder.

Det damp ner en historisk bild på mitt skrivbord. Den visar hur den lilla isbrytaren Sjösund från Malmö anländer till hamninloppet i Lomma. I diset skymtar Öresundsbron och uppe till höger på bilden ett fartyg i den alltid öppna Flintrännan.
Himlen är tyngd av snö. Mörk och hotfull. Det är några minusgrader i luften.
Plötsligt upptäcker skepparen på isbrytaren som i dessa farvatten mer påminner om en lotsbåt, att isen är tjockare än vad han tänkt sig.
Det blir till att trycka gasen i botten. Svart dieselrök stiger mot skyn, så fiskmåsarna drar på sig dieselhosta. Isbrytaren tar sats, så den kränger för blotta ögat. Ishelvetet Lomma hamn ska bara forceras.
Nästa gång vi kan få skåda något liknande i Lomma, kan bli först år 2035.
Har ni tänkt på det?
Jag är själv då 89 år gammal, vital och spenslig och dricker gin och tonic med fotograf Lasse. Vi väljer garanterat mycket is i groggen.



Orsaken till den historiska isbrytningen är att fiskeflottan i Lomma inte kunde ta sig ut. Den låg infrusen i Lomma hamn. Därför fick man kalla på hjälp. Under förmiddagen i dag bröt alltså Sjösund is för glatta livet i hamnen. Den fick t o m flera gånger om, ta sats för bryta upp isen.
Det, mina vänner, är något alldeles unikt. Senast det begav sig var, enligt Stefan, i Fiskboden 1985, alltså för 25 år sedan.
Själv fick jag genast isbrytarminnen. Under 1970-talet gjorde jag ett reportage om isbrytning på Vänern. Under ett helt dygn följde jag med den väldiga isbrytaren Atle-se bild till höger-och bröt is. Den gången fick vi mitt i natten rädda ett handelsfartyg som blivit nedisat. Det var dramatik i kubik.
Dramatiken tycktes inte mindre i Lomma. Många tog sig ner till hamnen för att få sig en slurk isbrytning. En av dessa var alltså lommabon Lasse Sandqvist. Han fick en bra och historisk bild.
Tack Lasse.


(bilder callerockback.blogspot.com och Lasse Sandqvist)

Inga kommentarer: