fredag 5 februari 2010

Damen i Svart-en annorlunda syn på burkadebatten!


Den svartklädda damen spred skräck, våld och terror i den svenska sommaridyllen för 52 år sedan. Privatdetektiven John Hillman och hans fru Kajsa kallas in för lösa mordorgien med den svartklädda damen.
Det här är en av fem filmer i en färgserie av deckare skrivna av Folke Mellvig och Lars Widding samt regiss
erade av Arne Mattsson. Hela Sveriges dåvarande skådespelarelit kallades in under fanorna.
Först ut var alltså ”Damen i Svart”. Filmen spred sig som en farsot över landet. Det gick t o m så långt att folk klädde ut sig till Damen i Svart och stod i mörka källarprång och skrämde nästan livet ur folk.
Nu var det så, att jag som liten glytt
följde inspelningarna på nära håll i Strömsbergs bruk i norra Uppland. Det var vansinnigt spännande och kusligt att skåda alla lik som damen lämnade efter sig.
Filmen "Damen i Svart", blev en stor succé och följdes upp med en rad olika färgkombinationer, rött, vitt och blått. Ingen nådde emellertid upp till svarta damens popularitet.
Nu när stora delar av Europa drabbats av en burkadebatt, slår det mig:
Tänk om man skulle göra en nyinspelning av ”Damen i Svart” 2010? Muslimerna skulle rasa. Regissören riskerat bli mordhotad. Ja, hela filmteamet hade fått bevakats av amerikanska marinkåren.
Fatwa.

Det hade med andra ord blivit ett jävla liv.
Där står vi i dag.
Filmen har inte det minsta med muslimernas burka, chador, hijab eller vad det nu kallas för, att göra. Det handlar nämligen om en tämligen ordinär deckare med en svartklädd dam som mördar folk.
Det kunde varit fru Svensson i Svedala.
Fast ”Damen i svart” var på sin tid en spännande film.


FOTNOT: Det står Karl-Axel i autografblocket än i denna dag. Ja, jag heter egentligen det, fast Karl med C. Felskrivet. Det retar mig fortfarande.
Läs också Sydsvenskan om kvinnliga muslimska klädedräkter HÄR!

AFFÄREN MED DEN AVHOPPADE MODERATPOLITIKERN I LOMMA RULLAR VIDARE
Efter jag knäckt nyheten om avhoppet-se här nedanför, lämnade jag med varm hand över själva grävandet till Sydsvenskan. Jag är för gammal för sådant i dag. Tänk på mina franska nerver.
Sydsvenskans lysande reporter Alf Sjögren, grävde vidare om Linda Wahlquists avhopp från sina kommunala uppdrag i Lomma kommun.
Läs Alfs story HÄR!
Det kallar jag ett samarbete över blogg-gränserna.

2 kommentarer:

Coffe sa...

Känner du med hänvisning till följande länk att grävandet gav en rättvisande bild? http://www.skanskan.se/article/20100208/LOMMABURLOV/702089813/1023/lommaburlov/*/kanner-inget-stod-i-partiet

Unknown sa...

Jag undrar vem som har tagit bilden av Linda som du publicerar här på din sida. Var kommer den ifrån?