lördag 23 januari 2010

Lommas kommun säljer ut kulturbyggnader för att rädda sina skolor

Här står Ina Troedsson mitt i sin dröm. Hon har t o m flyttat sina bopålar från Höör till Lomma. Allt för att få driva en egen krog. På måndag kan ett klubbslag slå allt i spillror.
Tekniska nämnden i Lomma kommer då att ta ställning till om Idas slit, Blå Caféet, ska säljas. Caféet är egentligen e
n vägkrog intill Västkustvägen, alldeles före infarten till Lomma.
Inte nog med detta tragiska besked.
Även den klassiska torkladan från mitten av 1800-talet i hamnen riskerar gå samma väg, för övrigt den enda inrättningen i hamnen med en offentlig toalett.
-Kommunen behöver pengar för att renovera eftersatta skolunderhåll. Det regnar till och med in på sina håll, säger skolfolk till mig som vill vara anonyma.

Efter nästan 30 år i restaurangbranschen går Inas krog en oviss framtid till mötes.
För tre år sedan tog hon över klassikern Blå Caféet, vacker beläget vid kanten av Öresund.
Då var krogen, mer eller mindre, ett ruckel. Kommunen äger fastigheten men hon fick själv skjuta till ett okänt belopp för att få någorlunda ordning på stället..
-I dag saknas här mycket. Det finns inget varmvatten på toaletten, igen handikapptoalett. Jag driver egentligen ett skal. Underhållet är kraftigt eftersatt, säger hon till mig och vi suckar i kapp.

Caféet är också känt för sina populära onsdagsdanser under sommarmånaderna. Då svingar Gubbarna och Gummorna sina lurviga så det går vågor ute på sundet.
På måndag kan Ina och hennes krog gå en oviss framtid till mötes.
-Det vore för sorgligt, för här är jättemysigt, säger hon och så suckar vi igen.
Jag åker ner till hamnen och stirrar på torkladan. Den ser inte för roligt ut. Fast den är kulturminnesmärkt, vad det nu har för betydelse i framtiden.
Jag passar emellertid på att tömma blåsan på den exklusiva toaletten. Den kan snart vara ett minne blott, så det gäller att passa på.



Sydsvenskan skriver den 24 januari om affären HÄR!

1 kommentar:

Anonym sa...

Skandal ta mig fan. Har flertalet gånger besökt detta cafe med farsan..läggs det ner blir jag jätteledsen.Varför begriper Lomma kommun ingenting?