torsdag 12 november 2009

Mästerbrottarens olympiska hattar med sorgflor

Ingen blev förvånad när Smittskyddsinstitutet i dag, kom med en ny larmrapport om svininfluensans utbredning över Svea Rike. Tempot i folk som insjuknar trissas upp. Då skadar det inte att påminna om, att det kunde ha varit värre, t o m mycket värre.
Mannen på vinjettbilden är Gustaf Freij. Han föddes 1922 i Silvåkra, Skåne.
Han var i ungdomen en lovande fotbollspelare som på 1940-talet kom så långt som till Malmö FF:s reservlag.
Det skulle visa sig att han var en ännu större talang som brottare.
När jag var barn på Ellstorp i Malmö under 1950-talet, följde vi med drömmande ögon Gustafs stenhårda träning i IK Spartas brottningslokal som fanns på området.

Jag har inte sett till Gustaf Freij sedan den tiden. I veckan släntrade jag in på det utomordentliga Idrottsmuseet i Malmö. Där fick jag träffa om inte Gustaf så i alla fall hans unika samling av hattar i en glasmonter.
Ni kan själva se hattarna-samt en keps-på bilden här ovanför. Det är alltså de svenska olympiska deltagarna som fick en sådan hatt, när de kläddes upp i sina OS-munderingar. Gustaf deltog alltså i inte mindre än fyra olympiader. Gustaf Freij var och är en av våra riktigt stora idrottsmän genom alla tider, i dag glömd av de flesta.

1973 dör mästerbrottaren.
-Han kvävdes till döds. Det var en fruktansvärd död. Jag följde Gustafs dödskamp in i det sista. Han kämpade tappert, berättar brottarkollegan Kaj Ekholst för mig i veckan.
Jag fick annars tidigt höra talas om att Gustaf Freij var död. Han dog i muskelförtvining, sa man då.
I dag vet vi bättre.
-Beteckningen muskelförtvining handlar nog om att hans läkare inte hittade rätt diagnos. Den beskriver bara ett huvudsymptom vid ALS, säger professor Stefan Marklund, vid Norrländska Universitetssjukhuset i Umeå till mig. Han är också Sveriges mest meriterade ALS-forskare.
En nära anhörig till mig dog i sjukdomen 1994. Det finns inte ord för hur hemsk den är:
Fasansfull. Djävulsk. Obotlig.
Här biter inget vaccin.
Några år senare skulle Maj Fant ge sjukdomen ett ansikte. Rapportmedarbetaren Ulla-Carin Lindquists dödskamp i ALS följde vi delvis i TV.
Det finns sjukdomar som är många gånger värre än svininfluensan.
Det var bara detta jag ville berätta.



Senaste nytt om svininfluensan.
Pressmeddelande från Smittskyddsinstitutet 2009-11-12
Influensafallen fortsätter att öka kraftigt
Influensaktiviteten av den nya influensan A(H1N1) fortsatte att öka under vecka 45 och antalet laboratorieverifierade fall dubblerades på nytt. Under vecka 45 anmäldes 1 233 nya fall av den nya influensan till Smittskyddsinstitutet (SMI) jämfört med 776 fall under vecka 44.

Svenska Dagbladet HÄR!

Lokala nyheter Lomma. Sydsvenskan HÄR!
Varning för Skarsgård HÄR!

Inga kommentarer: