onsdag 25 november 2009

Boken som tar tempen på världen

Om du väljer bli journalist, blir du aldrig rik. Däremot blir du rik på upplevelser och spännande möten, från prima ballerinor till mördare.
När du tröttnat på att skriva om bråk i tvättstugor eller brinnande containrar på Rosengård, kan du alltid bli utrikeskorrespondent. Det är då en fördel om du också är språkbegåvad
Utrikeskorrespondent eller ännu bättre, krigsreporter, är journalistikens Rolls Royce. Lokalredaktören som bor mitt i byn som kyrkan och skriver om herr-och fru Svensson, är ett utdöende släkte. Det är inom branschen inte fint nog.
Jag är er lokalredaktör i världen. Det är däremot väldigt fint. Jag är dessutom ensam om titeln.



Titta på bilderna här ovanför. Det är 19 svenska journalisters pressackrediteringar: utrikeskorrespondenter.
Jag har allra största respekt för deras yrkesroll. Förra året dödades över 100 journalister.
Flera av dessa 19 journalister kan i dag vara glada över att de lever. De har rapporterat från krigszoner och farliga miljöer, bara för att du och jag ska få reda på världens hälsotillstånd.
Nu berättar de sin story i en nyutkommen bok, ”Skjut inte på journalister”, en antologi utgiven av bokförlaget Atlas, i samarbete med den svenska sektionen av pressfrihetsorganisationen ”Reportrar utan gränser”.
Männen och kvinnorna på bilderna är:
Staffan Heimerson, Elisabeth Hedborg, Elin Jönsson, Eva Elmsäter, Birgitta Edlund, Vincent Dahlbäck, Anna Koblanck, Richard Swartz, Torbjörn Petersson, Fredrik Önnevall, Hanna Sahlberg, Lars Palmgren, Marianne Kihlberg, Bitte Hammargren, Caroline Salzinger, Titti Nylander, Paul Hansen, Lotta Schüllerqvist och Rolf Porseryd.
Yttrandefrihetens gräns är skör.
Läs boken.


Nu till något helt annat.
Jag skrev i ett tidigare inlägg om att Carlsbergs klassiska elefantöl fyllt 50 år. Då damp det ner ett mail från bloggens äventyrare Rolle från Trollhättan. Han vilar just nu ut i Thailand, efter en strapatsrik resa till Kina och Kambodja.

Han skriver:
"Jag sitter och dricker en Chang Beer. Chang betyder elefant på Thai. Den håller ca 6,4 procent och är mycket god.
Skål"


ÖVRIGA NYHETER
Lokala Lomma Sydsvenskan HÄR!
Åke Svanstedt i rätten Aftonbladet HÄR!
Politiskt käbbel om den spruckna SAAB affären Svenska Dagbladet HÄR!
Mer SAAB GP HÄR!
DN om badbråk HÄR!
Sydsvenskan visar klipp från "Luftslottet som sprängdes" HÄR!

Inga kommentarer: