fredag 18 september 2009

Nattlig jakt efter Batman i Lomma


När jag var barn, hette Batman Läderlappen, skapad av Bob Kane 1939 (enligt Wikipedia). Det var en mycket märklig fladdermus, som fångade alla bovar i Gotham City. Jag tyckte nog musen var i yvigaste laget.
Ja, så växer man upp. En dag kallas man för vuxen. I Lommabladet läser jag-se vinjettklipp-om att Naturskyddsföreningen i Lomma/Bjärred, sammankallar till spaning efter fladdermöss på torsdagskvällen.
Jag inser efter en vända i hamnen, att jag äger vare sig några friska ben eller förstånd, för att ranta omkring bland sanddyner, buskar och klättra in under takåsar.
Jag vill vara med, eftersom varje höst är det jaktsäsong på bl a älg. Här ska spanas in fridlysta fladdermöss. Det är ungefär vad min jaktinstinkt klarar av.
Frågan är bara hur det ska gå till?

Då slår det mig plötsligt. Fladdermus=Läderlappen=Batman=Mina gömmen.
1989 gavs det första historiska numret av serietidningen Batman ut i Sverige. Jag köpte fyra nummer till mina två söner som då var barn. Jag gav 17 kr och 50 öre (ungefär ca 80 spänn i dag) för varje nummer. Två av tidningarna gick rakt in i mitt hemliga arkiv. Serietidningar som sönerna skulle få som vuxna. De andra två exemplaren fick de själva ta hand om.
Jag gräver i skattgömman som bara Jan Guillou skulle klara av.
BINGO!

Jag finner tidningarna inplastade. Aldrig öppnade. Jack Nicholson som ”The Joker”. Oslagbar som Jokern. Jag studerar de utsökta teckningarna. Och känner doften av biosalongen som säkert visat ”Mannen från vidderna” med Alan Ladd. Handlingen kan vi glömma.
Jag träffas av ljuvliga minnen.
Far, mor och barnen i USA. Den första Batman-filmen. Det skulle dröja länge innan den fick premiär i Sverige.
Vi såg filmen på plats. Äkta vara. Det kändes som vi var på bio i Gotham City.
Jag torkar bort en tår. Ringer min son. Och skickar ut honom på jakt efter fladdermöss i Lomma.
Hur de låter?
pip



Från fladdermöss till en Anka-Anna Anka.
Klicka HÄR!

Inga kommentarer: