onsdag 12 augusti 2009

Bloggen avslöjar en världsnyhet som kan rädda 10 000-tals liv.


Medicinen Pradaxa kommer att presenteras vid ESC:s (European Society of Cardiology) möte som äger rum i Barcelona, Spanien, från den 29 augusti till den 2 september, alltså om lite mer än två veckor.
Medicinen Pradaxa har testats på 18113 patienter som lider av förmaksflimmer vid 900 centra i 44 länder mellan december 2005 och december 2007. I Sverige har 300 patienter deltagit.
Fram till nu har all data bearbetats och kommer alltså att presenteras i Barcelona. Hela projektet omges av tystnad. Hemlighetsmakeriet är omfattande.
BLOGGEN har lyckats få fram att Pradaxa kan komma att revolutionera hela den medicinska behandlingen av miljontals patienter världen runt som lider av förmaksflimmer.
Det handlar alltså om ett gigantiskt genombrott som årligen kommer att rädda 10 000-tals människoliv. Bara i Sverige dör drygt ett 100-tal varje år av dagens medicinbehandling.

I Sverige är vi (ja, jag är en av dessa) 140 000 patienter med förmaksflimmer som tuggar i oss det blodförtunnande medlet warfarin-waran i folkmun.
Varje år toppar medicinen biverkningslistan. Dör vi inte så är riskerna stora för allvarliga biverkningar.
Jag har själv drabbats några gånger av ett plötsligt näsblod som snabbt utvecklade sig till veritabelt blodbad. Det har blivit iltransport till akuten i Lund.
För att få stopp på blödningen har man fått lägga bedövningar och sedan tryckt in en linda (trasa eller vad): upp genom kranen och ner i halsen. Den har jag sedan fått leva med i några dagar. Jag har då under stora svårigheter knappt kunnat äta eller prata, fy fan.
Mellan varven slår det helt oförklarligt upp stora blåmärken på min hud. Det är alltså allvarliga-mer eller mindre-blödningar som den förbannade medicinen framkallar.
Kemiska medel som finns i waran ingår också i råttgift. Förstå mig då när jag verkligen ser fram mot mötet i Barcelona.
Det är inte bara fotbollspelaren Zlatan Ibrahimovic i Barcelona FC det handlar om, utan livet för 10 000-tals människor världen runt.
Jag är en av dessa.
Gissa om jag håller tummarna för Pradaxa.
FOTNOT: Pradaxa har tagits fram av det tyska läkemedelsbolaget Boehringer Ingelheim som är ett av världens ledande läkemedelsföretag. 2007 redovisade företaget en nettoförsäljning av mediciner på 10,9 miljarder Euro.
Mina egna källor är omfattande. Givetvis också företagets öppna källor.

Inga kommentarer: