måndag 20 juli 2009

Så här smulades den historiska resan till månen sönder och samman.


Här har man i 40 år varit stolt som en tupp över Expressens original löpsedel från den historiska resan till månen. På den tiden jobbade jag med att hitta på turistjippon på Ångbåtskontorets Resetjänst i Strömstad.
Dagen efter Neil Armstrong steppat omkring på månen passerade jag förbi cigarraffären (jo, det fanns sådana på den tiden). Utanför hängde Expressen löpsedel om glädje dansen på månen.
Jag rös av välbehag. Cigarrhandlaren lovade lägga undan den till mig. Jag fick hela ramen och allt.
Sedan dess har den haft paradplats på vår gäst toalett. Under 40 år har den hängt där till allmän beundran.

Så kommer vännen Björne ner från söders höjder i Stockholm för vila upp sina trasiga nerver. Vi gonar oss och har trevligt. Jag föreslår sedan en tur med löpsedeln till Turning Torso i Malmö. Det kan bli en fin symbolisk bild med tanke på 40-års firande.Hemma igen fyrar Björne av sina raketer som sänker månlöpet ner i avgrunden. I korta drag går mardrömmen ut på följande:
Inte nog med att han var på plats i Florida när Neil Armstrong steppade omkring på månen. Björne drog vidare till Las Vegas. Nobbade emellertid Elvis Presleys comeback på International Hotel och gick på The Sands och såg Dionne Warwick i stället.
I Kalifornien hamnade han på en privat till ställning med Ringling Brothers artistchef Trolle Rhodin och hela cirkusens artiststall. Såg sedan ett stenpackat band, The Doors, med Jim Morrison på Whisky A GO-GO i LA.
Gossen Björne-vi var unga då- avrundade med att följa dåvarande superjournalisten, Lennart Cedrup, som höll på att jobba ihjäl sig med det ruggiga mordet på Roman Polanskis hustru Sharon Tate.
Och så var det bruden...


-Sluta, skrek jag. Den jävla mån resan är ändå blaha-blaha, men hur fan kunde du nobba Elvis Presleys numera klassiska comeback i Vegas? Du väljer i stället kärringen Warwick!
Ha, där fick jag allt in en femetta. Jag ser vännen som nu byggt upp sitt nervsystem bli skakad.
-Elvis var faktiskt helt ute då, stammar Björne, vilket faktiskt är sant, men ändå. Nobba Elvis Presley men steppa omkring med en massa löjliga tigrar och lejon och fula clowner. Fats Domino sprang du visst också på?
-Ja, du förstår...
-Asch,vi skiter i det här, föreslår jag. Vill du ha en toddy till?



Läs också krönikan inför Malmö FF:s match mot Halmstads BK i kväll. Klicka på länken:
http://callerockbacksmff.blogspot.com

Inga kommentarer: