torsdag 16 juli 2009

Kvacksalvare dödade min pappa!


TV-doktorn Åsa Vilbäck är i sommar krönikör i Expressen/GT/KVP. Hennes krönika i dag är verkligen en stark sak. Hon slår med skavande sockervadd ner på kvacksalveriet, skojarna med naturmedel och andra trollkonstnärer som lurar folk att tro på jultomten för ett friskt och sunt liv.
Jag reagerade starkt på hennes skriverier, för hon har helt rätt. Det går bara ut på en sak och det är att blåsa sjuka människor på pengar.
Ni ska få min egen pappa som exempel. Han drabbades av en allvarlig cancervariant. Läkarnas besked på Akademiska sjukhuset i Uppsala glasklart:
-Din cancer har upptäckts i tid. Om vi opererar kommer du att klara dig.
Ett rakt och klart besked. Tydligare än så kunde det inte sägas.
Nu var det så att min pappa i likhet med många andra människor i det här landet, förlitade sig mer på kvacksalvare och annat otyg än läkarvetenskapen.
I stället för operation sökte han ännu en gång upp sin gubbe i det skogiga Dalarna. Den här figuren skrev ut svindyra piller som importerades från Tyskland.
Min pappa som också hette Calle (alla män i familjen heter Karl=Calle), vägrade lyssna på mina varningsord. Han dribblade med sina dyra s k mediciner morgon, middag, kväll och blev i ett allt sämre skick.
Till slut gick det inte längre. Han hamnade på sjukhuset. Då var det för sent för operation.
Han dog 73 år gammal 1991 i sin cancer.
Det var för jävligt.
Tack Åsa Vilbäck!


Åsas krönika på Expressen. Klicka HÄR!



Och i morgon är det 40 år sedan for vi iväg till månen. Vi landar först på måndag. Eller var det tisdag. Åren går, men minnet...

1 kommentar:

Anonym sa...

Min mor gjorde samma sak som Kalles pappa, slutade också med svåra smärtor och döden. Litade på den fina alternativa vården. -De hemska kirurgerna vill ju bara skära i folk! Hon dog 1991 alldeles för ung.
katten