torsdag 7 maj 2009

Arbetslös? Hett jobb i iskall miljö!

De viktigaste egenskaperna du måste ha med dig i bagaget till jobbet är uthållighet, tycka om att leva inpackad med 14 människor samt älska tystnaden och ensamheten. Rubbet, alltså.
Det är också bra om du tycker kyla, frustande isbjörnar, irriterande var
gar runt husknuten, är det bästa som finns.
Det snöar just nu också på norska Jan Mayen, Björnön eller Hopen mitt i Ishavet som nästan är så långt norr ut du kan komma.
Just nu har Sydpolen 50 minusgrader medan det i norr på din arbetsplats pendlar mellan 12-15 minus grader, alltså rena rama värmeböljan.
Dina arbetskamrater ser gärna då, att du svalkar av dig:

Nej, det handlar inte om något större centrum med moderiktiga affärer, trendiga barer och brats från Stureplan. Detta glassiga folk hade förmodligen snabbt avlidit av leda eller blivit uppätna av isbjörnar som de envist velat klappa.
Här får du krypa in med dina stelfrysta vänner i en varm go röd stuga. I månader får du leva i mörker och spela Fia med Knuff med dina arbetskamrater. Det finns också rikligt med is till din gin och tonic.
När ljuset kommer är det i gengäld alltid ljust, dag som natt. Du får absolut inte lida av hemlängtan, njursten eller annat elände. Dessutom är det en fördel om du älskar norrmän.


Det finns bara ett krux. Du måste vara utbildad meteorolog eller vara utbildad kock eller ha andra tekniska färdigheter får få jobba i Ishavet.
Andra sidan, chansa ändå. Norrmännen behöver folk i kylan. Meteorologisk institutt ser gärna din ansökan.
Glöm inte plöja igenom boken ”Ingenjör Andrées luftfärd” av Per-Olof Sundman. Det var i dessa ogästvänliga trakter ingenjören störtade med sin luftballong 1897. Alla dog.

Inga kommentarer: