onsdag 18 mars 2009

Första testet: Så hårt och fort skjuter Zlatan!


De senaste nätterna har varit sömnlösa. Jag kan inte släppa Zlatan Ibrahimovics makalösa skott i matchen mellan Inter-Fiorentina i söndags.
Malmöbo
n avlossar kanonen från 32 meter och med en fart av 109 km/tim ramar bollen ribbans undersida och in i mål snett bakom en helt ställd målvakt.
Hur många gånger har man inte drömt om att få göra en sådan strut?
I dag är de
t för sent. Numera får vi gubbar med knä och höfter gjorda av plast, knappt större styrfart på bollen än att moster Greta hinner före med sin rullator.
Genast f
limrar andra hårdskjutande bastarder förbi på näthinnan. Det finns gott om brassar, Carlos, Edu mfl och holländaren Koeman som på sin tid var en favorit. En mera okänd hårdskjutande figur var David Hirst i
Sheffi
eld Wednesday-bild till höger- under 1990-talet.
En av de allra vassaste var utan tvekan vår egen Gunnar Nordahl-se bild
till vänster. Han döptes också mycket riktigt i Italien till II cannoniere.
Zlatans skott i söndags måste räknas in bland ett av de hårdaste som avlossats på en fotbollsplan. Mig veterligt är det endast David Hirst som kan ha varit värre med någon km till.
Det normala på liggande boll är 80-90 km/tim.
Jag beslutade mig för att testa hur fort Zlatan skickade iväg bollen. Jag fick använda bilen. (texten fortsätter efter bilden)



Jag tog mig ut till min testbana, motorvägen utanför Malmö. Snart var jag uppe i 109 lagliga km/tim. Det var alltså så här fort Zlatan skickade iväg bollen. Jag svischade utan problem förbi både långtradare och andra medtrafikanter.
Vi vana bilförare tänker normalt inte på det, men 109 km/tim är
faktiskt en väldigt hög hastighet , speciellt om man är en fotboll.
Titta på bilden här under till. Det är samma årsmodell på bilen som jag kör bolltestet med. Den frontalkrockar i 64 km/tim och blir mos.
Det var tur att inte Fiorentinas målvakt, fransmannen Sebastien Frey, krockade med bollen i söndags. En ruggig tanke som kan ge mardrömmar...


1 kommentar:

Anonym sa...

Även norrbaggar kan skjuta skarpt. John-Arne Riise hade Zlantanklass i skotten i Liverpool.
-björn