söndag 1 februari 2009

Så minns världen Ingemar Johansson-INGO!


Det känns nästan som om vi efter Ingemar Johanssons bortgång drabbats av nationell sorg. Boxningsvärldsmästaren hyllas i ett omfång som saknar motstycke. Det är naturligtvis helt rätt. Minnesbilagorna känns som en jublande hyllning till en stor svensk idrottsman.
När Ingemar Johansson den där sommarnatten 1959 blev världsmästare i tungvikt var det ofattbart stort-i Sverige.
Den senaste tungviktsvärldsmästaren var italienaren och jättebabyn Primo Carnera 1934. Efter Ingemar har ingen nått upp till denna topp från Europa. Dagens ryssar mfl märkligheter, räknar jag inte. Dagens tungviktsboxning är, ja, vad då?
För att få lite balans på alla hyllningar och gull-gull uttalande, slog jag ett getöga på hur The Ring Magazine, boxningens egen bibel, behandlade att Ingemar Johansson ”pass away”.
Nu hör det till saken att Ingemar under sin storhetstid toppade många ettor på The Ring. Nu kan jag konstatera att hans bortgång blev hans sista sidtopp på den berömda tidningen.
Reportern Michael Rosenthal lutar sig mot en av dåtidens TV-stjärnor Larry Merchant, som följde Ingemar tätt i hälarna under hans tre matcher mot Floyd Paterson.
Nej, imponerad är Larry inte över svensken som boxare. Han ägde en Tors hammare som talade i första matchen, sedan tystnad. Däremot var TV-mannen väldigt imponerad över svenskens privatliv.
Till sin träningscamp i Catskill Mountains hade han med en vacker ”sekreterare”, Birgit, sedermera hans hustru. Detta uppfattades i USA 1959 som något oerhört. Alla boxare genom alla tider gick in i sin egen kokong och stängde av allt vad sex hette under sex veckor. Och så tar den här svensken med sig sin älskarinna in bland slagpåsar, sandsäckar och hopprep.
TV-stjärnan Larry Merchant och hela boxningsvärlden blev svårt chockad, enligt reporter Rosenthal.
För boxningsbibeln framstår Ingemar Johnsson mer som ”Han dansade en sommar”, en travestering på den svenska skandalfilmen ”Hon dansade en sommar”.
I filmen råkar Ulla Jacobsson vifta till med ena bröstvårtan i en filmruta och hela världen gapade av upphetsning och förvåning.
Nej, jag tror jag fortsätter läsa Expressens och Aftonbladets minnesbilagor i stället.


PRESSTOP-PRESSTOP-PRESSTOP
Håll utkik. Nästa INGO-variant på Bloggen:
När "Lilla Frun" hade "Kuttrasju" med Floyd Paterson!

1 kommentar:

Anonym sa...

Jänke-experter har ofta en märklig syn på boxning. De ser det de vill se, och tycks medvetet vika undan blicken i andra fall. T.ex. är ju Marciano alltjämt omhuldad som en av de absolut största, detta trots att han vann sina viktigaste segrar mot föredettingar, och trots att en del av hans matcer sannolikt var fixade. Ingemar skulle gjort slarvsylta av Marciano, det är jag helt övertygd om. Inte heller Joe Louis skulle blivit gammal i ringen tillsammans med Ingo. Ingemar var grymt bra och skulle i cruiservikt hävda sig alldeles utmärkt även i dagens boxning, med det klippet han hade. Ingemars svaghet var en litet vek käke, samt att han tyckte om det glada livet lite för mkt, vilket visade sig efter segern mot Floyd.

Ha det gott

johnny.doe80@yahoo.se