fredag 9 januari 2009

Vakna Lomma kommun!

Så här ser den ut i dagsljus, den tredje minnesstenen av den numera berömda orkanen som drog fram över Lomma 1902. Snacka om storslagen placering, med det nya fina biblioteket som fond och placeringen i ena hörnet av nybyggda Varvstorget.

Jag presenterade den i nattljus i mitt tidigare inlägg här på bloggen.

Nu hade jag knappt tagit mig ur sängen i morse, då det första mailet droppade in. Lommabon Sven Lindahl:

” Hej!

Grattis, stenen står nu på rätt plats! Vilken tur att den inte hamnade i schaktmassorna. Och även topp delen är på plats! Den nedre delen var nedgrävd i backen och är därför inte mossbelupen. Det är roligt att nu se den i sin helhet. Är det parkchefen, Lennart Persson, som har tagit hand om stenen? Det är väl lämpligt med en återinvigning?

Hälsningar

Sven”

Tack Sven, det glädjer mig när jag kan göra en medmänniska glad. Frågan vem som har vårdat stenen tidigare är fortfarande höljt i dunkel. Jag ställde några raka frågor till kommunhövdingen Thomas Håkansson, men han har inte behagat svarat. Han kommer säkert att höra av sig.

Sven Lindahl efterlyser en återinvigning. Det är vi många lommabor som gör i dag, Thomas Håkansson. Inte nog med det: varför är inte stenen restaurerad innan den sattes upp? Nu ser den, för att tala klarspråk, för jävlig ut: sprucken, mossbelupen och den historiska texten går inte att läsa alls.

Tänk er själva hur regalskeppet Wasa hade sett ut om man inte restaurerat skutan med varsam hand? Nu är den en av Sveriges hetaste turistsockerbitar.

Jag trodde att jag kunde släppa dessa evinnerliga minnesstenar, tre till antalet som jag varit med om att plocka fram. Nu vet jag annat.

Från och med i dag börjar kampen för att väcka min sovande kommun. Därför kan ni från och med i dag lägga er röst, längst upp till höger på bloggens sida.

GÖR DET! RÖSTA!

FOTNOT: 32 sek/m är gränsen för att vindhastigheten ska kallas orkan. I Lomma Annandag jul 1902 mättes den upp till över 32 sek/m.






Inga kommentarer: