torsdag 1 januari 2009

Årets första upptäckt i Lomma-järnmalmsfyndighet och minnessten!



Den fjärde oktober förra året lade jag här på bloggen ut första delen av ”Den vilda jakten på stenen”. Då skrev jag följande bakgrund:

”Det här inträffade långt före klimatförändringens tidevarv, nämligen i Lomma julen 1902. Även på den tiden sken solen, i bland regnade det och på vintern kunde det även falla rikligt med snö.
I klimatförändringens tidevarv är det knappast någon som tror det är sant, men så var det.
Till julen 1902 fick Kung Bore spatt och bjöd på en hiskelig orkan som nästan fick kustnära Lomma att blåsa ut i havet. Det regnade värre än i musikalen ”Singin in the rain” . Vattennivån steg med över två meter. Hus raserades, båtar hamnade långt upp på land. Lommabukten fylldes av simmande skrikande grisar. Självhushållningen blåste nämligen ut i havet.”


För att minnas denna Annandag jul, placerades tre minnesstenar ut i byns tassemarker. Med åren slipades minnet av stormen ner till nästan ingenting. Stenarna i sin tur, gömdes bakom mossa och allmän djungel i Lomma.
Det var nu min uppgift att leta reda på dem. Den första fann jag tillsammans med stigfinnaren BG. Han tillhör ett utdöende människosläkte som t o m finner en knappnål i en höstack.
Till jakten på sten nummer två, kallades vår egen äventyrare Rolle från Trollhättan in i sökandet. Han kom direkt från en by på gränsen mellan Thailand och Laos.
Det dröjde inte länge förrän den första upptäckten gjordes, men av det annorlunda slaget.
Vid en jättelik stensamling låg där en markerad egendomlig stor sten-se bilden här ovanför.
-Järnmalmsfyndighet, sa Rolle från Trollhättan med kännarmin.
2009-års första stora upptäckt i Lomma var därmed ett faktum. Någon hade t o m markerat upp stenen. Järnmalmsbrytning på gång i Lomma? Ska Kiruna få konkurrens? Det återstår att utreda.
Längre ner mot Höje å, en bit upp på åvallen gjordes sedan upptäckten av sten nummer två, själva minnesstenen. Den stod där i sin grumlighet som ett vakande öga och kikade ut över ån in mot samhället..
Därmed var 2009-års andra stora upptäckt i Lomma ett faktum.
-Fantastiskt, sa Rolla från Trollhättan och snöt sig i näven.
Nu återstår det att hitta trean, den sista minnesstenen från den hemska stormen i Lomma för106 år sedan. Enligt sägnen ska en sur gubbe ha lagt beslag på den.
– Jag blir inte förvånad om den en dag dyker upp på det nya fina Varvstorget, fyller BG i med.
Äventyret med minnesstenarna i Lomma är inte slut. Det nya året fick i alla fall en rivstart i Lomma.


Inga kommentarer: