tisdag 20 januari 2009

Mat för boende i Lomma!


Sydsvenskan skriver i dag om caféet som ska öppnas i det nya biblioteket i Lomma. Politikerna kör över sin egen myndighet och ger dom som ska driva verksamheten sprittillstånd. Det avgörande är att man ska bjuda på mat, enligt Sous-vide metoden. Vad är då det?
Jag kollade med Svensk Köttinformation och citerar:

"Sous vide betyder tillagning utan luft. Grundprincipen är att erhålla tillagat kött som har kvar så mycket som möjligt av sin naturliga arom, saftighet och vikt
Köttet tillagas i en speciell påse, varifrån luften tagits bort. Påsen försluts med värme. Tillagning sker oftast i ugn med ånga och köttet kyls därefter kyls snabbt. Resultatet blir ett överlägset saftigt kött med mycket litet svinn.
Sous vide-tillagning sker främst i livsmedelsindustrin och kräver separata lokaler med speciell maskinell utrustning. Metoden ställer höga krav på hygien. Den syrefria tillagningsmiljön gör att vissa bakterier trivs särskilt bra och börjar föröka sig. Bakterierna bildar ett gift, toxin. I den låga tillagningstemperaturen blir avdödningen av mikroorganismer inte heller så stor som vid högre temperaturer. En kombination av dessa företeelser kan få förödande konsekvenser med allvarliga matförgiftningar för många gäster."


SMAKLIG SPIS, alla gottegrisar i Lomma!

1 kommentar:

Ulrika´s blogg sa...

Måste man ÄTA??? Vi grannar kan väl gå och sätta oss och ta ett gott kallt glas vitt vin nu (snart) när våren närmar sig, eller vad säger ni?

Kram från grannarna mittemot.