måndag 12 januari 2009

Journalistens största fiender: MYTOMANER!


Succèförfattarinnan Liza Marklund, gör i dag, angående sin böcker ”Gömda” och "Asyl", en halv pudel i Newsmill.
Är det så att Liza Marklund blivit lurad av en mytoman? Journalistkollegan Monica Antonsson visar på osanningar i sin motbok "Mia-sanningen om Gömda" , en bok som ska vara väl dokumenterad. Det är faktiskt inte alls omöjligt, att Liza Marklund är offer för en mytoman.
I så fall är Liza Marklund inte den första journalisten som gått i fällan-och inte den sista heller, för den delen.
På 1960-talet gick Expressens dåvarande stjärnreporter K G Michanek tillsammans med reporterkollegan Eric Sjöquist i mytomanfällan. Vi som var med minns nazistaffären. Dessa båda tränade murvlar åkte dit ordentligt. Allt var uppdiktat av en mytoman.
Fenomenet är inget ovanligt. Journalisten har fått korn på en riktigt god story. Det är då lätt att bli förblindad. Vissa upplysningar kan då försvaga historien. I stället för att backa uppstår en blockering och man kör vidare rakt fram och hamnar i galen tunna. Reportern blir enögd.
Detta är precis vad Liza Marklund kan ha råkat ut för. Glöm inte att Liza Marklund innan framgångssagan med alla sina böcker var en durkdriven kvällstidningsreporter. Hon vet hur man fixar till en god story. Fast andra sidan, så vet Monica Antonsson det också.

Inga kommentarer: