måndag 19 januari 2009

Barack Obama: Trollkarlen från Honolulu!

Är det fler än jag som blir alldeles svettig, inför de omänskliga uppgifter som väntar på en lösning av USA:s nya president, Barack Obama.

I morgon när han tillträder ämbetet blir det stor klang och jubelföreställning i Washington D.C. Jag får också en känsla av att det blir klang och jubel på många andra platser runt om i hela världen. Det råder en form av religiös hysteri som får pingstvännernas tältmöten att verka banala.

Sedan då? När vardagen knackar på Vita Husets dörr?

En snabbskiss:

Kriget i Irak?

Kriget i Afghanistan?

Kriget i Mellanöstern?

Nya krig på gång?

1000 andra vardagliga problem? Klimatet? Oljan? Bensinpriset? Osv...

Och, inte minst, över 10 biljoner problem. Det amerikanska underskottet som tickar snabbare än vad en normal människa hinner tänka.

Frågan är då om Barack Obama har en sådan hjärna, som inte bara USA utan hela världen skriker efter. Det återstår att se.

En sak är då säker. Världen behöver en trollkarl. Frågan är då om ”The Magic Man” från Honolulu, Barack Obama, kan slå världen med häpnad. Det krävs storslagna illusionsnummer till det.

FOTNOT: I Sverige säger vi biljon medan trillion på brittisk och amerikansk engelska (Wikipedia). U.S. National Debt Clock är hämtad från http://www.brillig.com/debt_clock.

Gå in själv och kolla. Klockan rullar snabbt.



Inga kommentarer: