torsdag 18 december 2008

Världens första pinuppa är död!


-->
Bettie Page, den här bloggens egen pinuppa, avled på ett sjukhus i Los Angeles den 11 december i lunginflammation. Det var i sviterna efter en hjärtattack som hon fått veckan före. Bettie Page blev 85 år gammal.
Jag kan höra alla andra stenåldersmän protestera och skria i högan sky:
-Bettie första pin upp girl? Du har helt fel. Lana Turner var först. Jane Mansfield då? Marilyn Monroe? Och du, vem är Bettie Page?
Jag kan hålla med till viss del. Det finns en hel drös med kandidater. Sant är att de amerikanska militärskåpen under andra världskriget kletades ner med ekivoka bilder på Lana Turner m fl.
Då kontrar jag med att den första pinuppan faktiskt var Betty Boop som slog igenom som tecknad figur under 1930-talet.
Faktiskt är det på det viset att Bettie Page räknas som den första riktiga pin up girl som inte var tecknad. Allt enligt den amerikanska tideräkningen för pinuppor.
Problemet är att här i Sverige var/är hon helt okänd. När vi svenska Gubbar tänker pin up girl, fastnar vi i filmstars från Hollywood.
1955 blev Bettie Playboys Playmate of the Month. På den tiden visste vi inte ens vad tidningen Playboy var för något. Vi läste Rekordmagasinet, Fantomen och Kapten Miki.
Bettie Pages karriär dalade i slutet av 1950-talet. Hon glömdes helt bort. I början av 1990-talet drog en stor amerikansk tidning fram henne i rampljuset. Det blev hennes lycka.
I USA blev det nästan ABBA-feber kring Bettie. Det gjordes både filmer och böcker om hennes liv.
En åldrad Bettie var bättre än ingen Bettie alls. Berg med gamla bilder plockades fram. I dag finns hon lite överallt. Jag har henne som kylskåpsmagnet-se sjuksköterskebilden.
Frid vare med dig, Bettie Page. Jag lovar att värna ditt minne här på min blogg.
(montage samtliga bilder, Calle Rockbäck)


Inga kommentarer: