tisdag 23 december 2008

Sicken jul: Gröten i sängen och folket på akuten!

Mitt i grötköret ska ni få en exklusiv rapport från natten till dagen före dopparedagen. Svenska folket stressar så in i bänken, att alldeles för många hamnar på akuten. Ambulanspersonalen har bråda dagar: folk tuppar av i köer, folk stukar och bryter ben och armar i trängseln, folk får hjärtan som rusar och busar, folk går bokstavligt talat in i väggen med julstressade nervtrådar.
Jag vet, för mitt i grötköret fick jag tillbringa natten på akuten i Lund. Min mor, 88 år, som varit pigg och skött sig själv säckade plötsligt samman i ålderdomen. Det fick bli ambulanstransport.
Därför tillbringade jag natten som gick på akuten och följde skådespelet med alla ambulanstransporter som lastade av sönderstressade människor.
-Ambulanserna kommer i flock, sa en utpumpad sjuksköterska till mig. Sjuksköterskan tog emot och skrev in dessa utslagna patienter. Och fortsatte:
-Folk har spårat ur. Julen blir för mycket för många. I natt är det hemskt jobbigt. Jag är själv jättetrött. Knappt en minuts vila.
En som inte brydde sig det minsta om detta kaos var vår tomtegröt. Det låg väl inbäddat och gottade sig i vår breda gästsäng.
Koka tomtegröt i sängen? Visst går det, dessutom alldeles utmärkt. Folket i Lomma är helgalna, tänker du. Nej, säger jag. Helgalna är alla som köper färdig risgrynsgröt.
I min gröt finns riktigt smör. I den fabriksgjorda är smöret utbytt mot palm-,raps- pch kokosolja, emulgeringsmedel, aromämne och färgämne. Tomten riskerar bli förgiftad och hamna på akuten.
Nu ska jag vila mig i form tillsammans med den specialbeställda julskinkan som står på spisen och sjuder. Färdigkokt skinka? Nej, fy fan.
Källa: Boken "Äkta vara" av Mats-Eric Nilsson.

Inga kommentarer: