torsdag 11 december 2008

Böckerna som alla bör läsa!


Det började med att miljökämpen Björn Gillberg i början av 1970-talet, tvättade en skjorta i TV med gräddersättningsmedlet prädd. Ramaskri, prädd försvann fortare än blixten från marknaden.
Efter den uppvisningen sköt miljöprotesterna fart. Tyvärr drunknade matskojet i alla bittra miljöfrågor som poppade upp.
Även jag slocknade och vaknade först 37 år senare. Mats-Eric Nilssons böcker ”Den hemlige kocken” och ”Äkta vara” som kom ut för några veckor sedan, blev väckarklockan. Redaktionschefen och matskribenten på Svenska Dagbladet har genomfört ett utmärkt stycke journalistiskt grävande.
Jag läste och förundrades och insåg att vi alla stoppade i oss en massa skit. Matproducenterna skojar med oss. Vi sätter i oss bröd som inte är bröd, glass som inte är glass, kaffe som inte är kaffe, vanilj som inte är vanilj osv, eller E 559 som är aluminiumsilikat och används i pulverform till livsmedel, text skivad ost, ris och ytbehandling av korv. Ja, det är ingen ende på all skit vi sätter i oss.
Det känns som om jag satt mig på skolbänken igen. Mats-Eric är min lärare och hans böcker studielitteraturen.
På Nobeldagen i onsdags, slog Expressen till med ett helt uppslag. Där sköt man in sig på alla smakämnen som tillsätts i läsk och vanligt bordsvatten för vi ska luras tro att det är äkta hallon-jordgubb-persikor-blåbär osv i buteljen eller yoghurten.
Lärare här också är givetvis Mats-Eric. Landets matproducenter borde börja svettas.
Fast andra sidan slog redan Björn Gillberg larm om den här livsmedelskosmetikan för snart 40 år sedan. På Miljöcentrums hemsida skriver Gillberg:
”Det nystartade Livsmedelsverket försvarade då systematiskt de diskutabla tillsatserna men tvingades av opinionens tryck undan för undan att förbjuda allergiframkallande färgämnen som tartrazin och amarant.
Livsmedelsindustrin tvingades också av opinionen till självsanering. Man tog t.ex. frivilligt bort kött-smakämnet glutamat från barnmaten.”

Vårt minne är kort. Nu hinner jag inte mer. Jag måste plugga, tex om Scans frysta köttbullar vars runda form fixeras med hjälp av kotalgen, en slaktrest som används vid framställning av fågelmat och lim.
Jag ryser.


Inga kommentarer: