måndag 29 december 2008

2009 hyllar vi ”Han som gäspar”!

Vi lever i årskrönikornas tidevarv. Minsta fis på tvären under 2008 ska listas. Min morgontidning Sydsvenskan, hade i söndags t o m en hel bilaga med listor på längden och tvären. Förlåt, men 2008 med rykande ruiner och sönderbrända människor på Gazaremsan börjar stå mig upp i halsen.

Jag har för vana att blicka framåt, fast listlös. Förra året letade jag 100 år tillbaka i tiden, alltså till 1908 för att hitta in i 2008. Det visade sig stämma rätt bra, tex samma trista lågkonjunktur.

I årets sista skälvande dagar, for jag åter iväg 100 år för finna mitt 2009, men tvärnitade redan den 17 februari 1909. Det var nämligen dagen då ”Han som gäspar”, hövdingen för Chiricahuaapacherna dog, mera känd under namnet Geronimo (1829-1909).

Denna stora krigare fick ett tragiskt slut. Den vite mannen lyckades till slut tygla hövdingen med destillerade drycker. Han blev alkis och i fyllan och villan slocknade han ute i kylan. Fick lunginflammation och dog. Det är sådana slut jag tycker är väldigt sorgliga.

Jag och indianer har haft ett gott förhållande genom livet. Själv har jag blivit adopterad av en riktig indianhövding, fast det är en helt annan historia.

Mitt intresse för indianer och cowboys började annars i späd ålder. Filmen ”Den brutna pilen” som kom i början av 1950-talet gav mig Jeff Chandler (1918-1961) som oslagbar ondsint apachehövding. Cowboyen James Steward red in, med alla de fördelar som den vite mannen inte har mer än på filmer från Hollywood. Jag som alla andra åkte dit så det small.

Nu vet jag bättre. Sällan har väl ett helt folkslag fått så mycket pisk som de Nordamerikanska indianerna. Därför är det med en viss tillfredställelse jag kan konstatera att Geronimo hedrats med ett mindre gravmonument i Fort Sill, Oklahoma. Jeff Chandler fick en platta i en vägg på Hillside Cementery utanför Los Angeles. På något vis känns det som rättvisan segrade till slut.

En annan gång kanske jag berättar om Sitting Bull när han hade raj-raj med en vit kvinna från fina New York. Det tog hus i helvete.

Fast först ska vi skänka Geronimo en stilla tanke av vördnad den 17 februari nästa år.

Frid över hans minne. Och frid över alla årskrönikor 2008.

FOTNOT: Geronimo, egentligen Goyathlay eller Goklayeh . På svenska "Han som gäspar".





Inga kommentarer: