onsdag 26 november 2008

Överkurs i onödigt vetande!


Egentligen borde jag ägna mig åt något allvarligt samhällsproblem, typ finanskrisen eller ombyggnads bekymmer i Lomma med vägar och obehagliga telemaster som kan hamna i knäet på oss boende.
I stället ägnar jag mina ömma tankenötter åt onödigt vetande.
Kommunhövdingen Thomas Håkansson blir glad. Mina tankenötter som älskar trams blir glada.
Varför inte koppla av med några berömda fötter, riktiga drömfötter?
Fossingarna ni ser på bilden sprang snabbast i världen den 6 maj 1954. Britten Roger Bannister sprängde den första drömmilen, d v s en engelsk mil eller 1,609344 kilometer för att vara exakt, enligt nätet, under fyra minuter.
Det här var dåtidens största sensation. Roger Bannister blev omedelbart världsberömd.

Vetenskapsmannen Thomas Kirk Cureton, chef för labbet för fysisk fostran vid Illinois-universitet, USA, blev så till sig att han genast tog itu med Bannisters fötter.
Det är alltså Roger Bannisters vänster-och höger fotavtryck ni ser på vinjett bilden. Ni kan också studera dr Curetons mätningar och uträkningarna av engelsmannens blad.
Vetenskapsmannen gjorde den sensationella upptäckten att Bannisters vänstra fot är längre än den högra. Kunde detta vara förklaringen till att han blev först under fyra minuter? Tja, något svar har vi inte fått än i denna dag.
Numera finns det säkert 100 kenyaner som springer under fyra
minuter. Alla har förmodligen mindre fötter än Roger Bannister. Vad säger då allt detta?
Jo, ni har fått en överkurs i onödigt vetande. Jag har gett er en öppning inför era vänner. Ni kan skryta med en detalj som få andra vet, nämligen a
tt Roger Bannister hade en längre vänsterfot.
Det är i alla fall mycket roligare än finanskrisen eller stöket i Lomma. Det tycker säkert kommunhövdingen Thomas Håkansson också...


Inga kommentarer: