tisdag 25 november 2008

SORGFLOR ÖVER BOKVÄRLDEN!


Den praktfulla högen med kunskap här ovanför, har varit mitt universitet i många år. Det finns inte en jul utan jag handlat den årliga utgåvan av uppslagsverket När-Var-Hur. Nu är det slut. Mitt universitet har efter 64 år gått i graven.
-Det är med sorg i hjärtat som vi tvingats lägga ner boken. Tyvärr har upplagan sjunkit så drastiskt att boken inte längre tog sina kostnader och eftersom det är en mycket dyr bok att producera med en heltidsanställd redaktör och vi inte ville dra ner på bokens kvalitet, tvingades vi tyvärr att fatta detta beslut, bekräftar förläggaren Eva Fallenius, på Forums förlag för mig.
Det är alltså med sorg i hjärtat jag också tar emot denna dystra nyhet.
Den första boken kom ut 1945 och den sista 2008. Jag har samtliga-se bokhögen.
Kunskapsmängden i dessa böcker är ofantlig. Här finns precis allting av vikt som inträffat i världen det gångna året.
Vi bläddrar lite förstrött i den första utgåvan 1945:
När liktornarna kliar blir det snö och rusk. Syfilis ökar dramatiskt i Sverige. Det fanns 1 703 578 kor i Sverige (överkurs), 1888 i romerska siffror skrivs, MDCCCLXXXVII, fast det kan väl alla...
Ja, så där kan man hålla på. Sport, politik, film, musik, teater, vetenskap, osv.
Det var böcker som packades omsorgsfullt med kunskaper. Jag började redan som liten palt att bläddra, läste och förvånades.
Trist nog har jag ett uselt minne, annars hade jag varit mer allmänbildad än Gösta Knutsson (1908-1973), han med Pelle Svanslös och tusentals gåtor och mer därtill.
Nu är det alltså slut.
När: från och med denna jul.
Var: på soptippen, tyvärr.
Hur: Internet knäckte dig.
Adjö, kära vän.


PS: Jag hade lagt in en dold tävling i texten om NVH. Den som först upptäckte felet får en "hemlig" julklapp. Klockan var knappt frukost onsdag morgon, när en skarpögd värmlänning ringde och la till en I i den romerska siffran för 1888. Julklappen kommer med posten.DS

Inga kommentarer: