fredag 7 november 2008

Räkna med bråk.1001 böcker men ingen Ranelid!

Göran Hägg har vi lärt känna genom SVT:s tyckarpanel på morgonen varannan fredag. Folkbildaren och litteraturvetaren Hägg är också en rackare på att skriva intressanta böcker.

Det senaste verket ”1001 BÖCKER du måste läsa innan du dör” som släppts på Wahlström & Widstrand matchar nästan bibeln i tjocklek.

Jag satte tänderna i luntan och försvann snabbt in i litteraturens värld. Boken fungerar både som uppslagsverk, inspirationskälla och diskussionsunderlag.

Det blir en mäktig resa i Görans Häggs bokvärld. Jag är själv en bokslukare av stora mått men har inte haft så roligt på länge. Jag glömde t o m bort mitt evinnerliga röda öga. Här finns det mesta av hans favoritböcker: från historia, biografier till skönlitterära verk m m.

Att han verkligen själv läst rubbet råder ingen tvekan om. Textbitarna om de 1001 böckerna är lätta att ta till sig, språket flyhänt. Det blir till en underbar litterär färd, nästan som en brusande fors.

Vilken är då hans favoritbok?

-Selma Lagerlöfs ”Kejsaren av Portugallien, svarar Göran Hägg mig. En bok att lära av som författare och beundra som läsare.

Jan Guillou fick med två av sina böcker, ”Vendetta” och ”Ondskan”. Björn Ranelid som ser sig själv som odödlig författare och fiende till Jan G ratades av dig?

-Jag har läst Ranelid, men han tillhör inte mina favoriter, fortsätter Göran Hägg kort vårt samtal.

Risken är nu stor att Björn Ranelid skriver rasande kulturartiklar över din sågning.

Göran Hägg hugger tvärt:

-Det är säkert flera författare som blir arga. En annan mycket känd författare, inga namn, som inte kom med i boken hörde av sig till mig. Det får man ta, slutar Göran Hägg vårt samtal.

Frågan är bara hur Björn Ranelid ser på saken. Han får gärna höra av sig till mig. Vi känner varandra ganska så bra.

Ring Björn! Jag lovar att ge dig utrymme på min blogg.





Inga kommentarer: