lördag 22 november 2008

Här har du hjälpen!


Lite då och då kör jag ut lysande konsumentupplysning. Senast fick ni njuta av hur man tar bort fettfläckar på slipsar.
I dag när landet bäddats in i den första riktiga vinterdagen med snö och halka är det tid för hjälpmedel. Fortare än ni tror kan ni slå en frivolt på en isfläck och ligga där med både ben-och armbrott.
Då kan den här katalogen bli en vän i nöden-Varsam.
IKEAS katalog känner alla till. All media pumpar ut den i tid och otid. Den här katalogen är det bara den här bloggen som presenterar, trist men sant.
Katalogen är en guldgruva för arbetsterapeuter och sjukgymnaster och inte minst för dig som måste få ordning på ditt liv med diverse hjälpmedel. Varsam, som företaget heter, har det mesta att erbjuda den som hamnar i kris:
Du kan ha svårt att gå. Du kan ha svårt att se. Du kan han svårt att sitta. Du kan ha svårt att höra. Du har svårt med toaletten. Du har svårt med ryggen. Ja, hjälpmedlen är oändliga. Rubbet finns i den här katalogen.
Du ska veta att jag VET efter rullstolar, 7-8 år på kryckor, stora problem med både sängar, stolar, toaletter och andra vardagliga triviala saker,hur otroligt viktigt det är med hjälpmedel.
Allt som finns på marknaden är givetvis inte så bra men utvecklingen i den här branschen är enorm.
Jag minns hur det var för 25 år sedan. Det var ofta inte kul alls, jävlar vad man fick kämpa och vara påhittig för ett drägligt liv.
Jag vet också att mycket får man låna gratis av just arbetsterapeuter när krisen slår till, fast den här godheten skiftar väldigt olika inom landstingsområdena.
Kom ihåg en sak. Se upp i dag. Hoppas du slipper bläddra i den utmärkta boken Akut ortopedi av läkarna Rolf och Jenny Önnerfält.
Kämpa för ett friskt liv. Lycka till med dagen!



Inga kommentarer: