fredag 28 november 2008

Henke Larsson är blahablaha...

Det är säkert fler än jag som är hjärtligt trött på allt tjat om Henke Larssons innebandyspel. Det här har blivit en så viktig fråga att TV4 t o m lägger om hela golv för att Henke lirar i popsporten.

Vi nötter från en svunnen tid suckar djupt. Ja, det är nästan så man vill spy åt skiten.

Jag ser inget alls märkvärdigt med Henkes innebandyspel. Låt mig balansera upp tjatet.

I minnenas kammare träder tunga svenska idrottsprofiler fram som både dubblerat och tripplat sin idrottskarriär på elitnivå.

Värst av dessa fantomer håller jag Orvar Bergmark (1929-2004). Frågan är om han under sin långa aktiva karriär hade tid att sova. Kolla in kollaget om Orvars bragd här nedanför.

Nu är ni många sportfånar som protesterar och hävdar att kraven på dagens idrottsmän och kvinnor, är så många gånger större. Skitsnack, svarar jag och lägger fram fakta.

I dag är vårt elitfolk professionella. De gör inte annat än tränar, äter rätt och sköter sin kropp på heltid. De får resor till trivsamma träningsläger i Sydafrika eller Australien eller Kalifornien. 24-timmar om dygnet kan de koncentrera sig på det som de älskar mest här i världen. Sponsorer ser till att de har fickorna fulla med pengar.

På Orvar Bergmarks tid fick gossarna och flickorna jobba heltid. Orvar var själv brandman. Idrotten var en kul hobby. Ersättningen var ofta obefintlig, i bästa fall minimal och räknades i korvören. Ordet sponsorer fanns inte ens. Snacka om att ha krav på sig.

Fast i dag kan även för mycket pengar bli ett ok att bära för de aktiva. Enligt uppgift är lördagens gäst hos Lasse Bengtsson i TV4 Percy Nilsson.

Han fixade en storstilad arena i Malmö medan ishockeylaget går på tomgång, trots att spelarna övergöds med pengar.

Orvar Bergmark ler i sin himmel.






Tillägg: Aftonbladet har tydligen missat Hasse "Tjalle" Mild, Djurgården IF. "Tjalle" var en hårding, en äkta järnkamin, som lirade i landslaget i både fotboll och ishockey. (anmärkning från Roland "Hallå Trafikant" Karlsson)

Inga kommentarer: