tisdag 14 oktober 2008

Terroristen Ulrike Meinhofs hjärna stals!


År 2002 begravdes den begåvade men livsfarlige terroristen Ulrike Meinhofs hjärna. Själv begravdes hon 1976. Själv blir jag så trött på alla berömda hjärnor som skvalpar omkring. Är det inte Hitlers, så är det Einsteins och nu alltså hjärnan bakom terrorgruppen Baader-Meinhof, RAF-Rote Armee Fraktion-med 55 döda på sitt samvete.
Jutta Ditfurth avrundar sin omfattande biografi om Ulrike Meinhof genom att berätta den makabra historien. Jag förflyttades genast till koncentrationslägren Auschwitz-Birkenau och Dachau. Den obehagliga känslan jag fick när jag vandrat omkring i dessa mordfabriker infann sig som en pisksnärt: alltid dessa galna tyska läkare. Bitarna i Jutta Ditfurth rörigt skrivna bok föll plötsligt på plats.
När Baader-Meinhofs ligan greps i början av 1970-talet sattes de under omänskligt hård häktesregim. De begravdes, mer eller mindre, levande. Ulrike Meinhofs cell var ljudisolerad, både utvändigt och invändigt. Tyskarna kallar det för att vara akustiskt isolerad. Lysröret brann dag som natt. Allt var vitmålat, t o m flugnätet över det lilla fönstret med dubbla galler. Hennes kropp undersöktes dagligen. Målsättningen var att bryta ner motståndsviljan.
De blev givetvis sjuka, nästan vansinniga men alla läkarna som undersökte dem fann inget fel alls i ”omvårdnaden”. De ansågs helt normala. Efter 3,5 år insåg den tyska staten sitt misslyckande. Då hängde sig Ulrike Meinhof i sin cell. Stopp där! Gjorde hon verkligen det?
När hennes syster besökte henne för sista gången sa Ulrike:
-Om du får höra att jag har tagit livet av mig kan du vara säker på att det var mord.
Hur som helst. Ulrike Meinhof var död. Vid obduktionen avlägsnades hennes hjärna. Neurologen professor Jürgen Peiffer fick uppdraget att undersöka terroristens hjärna. Han behöll den eller helt enkelt stal den.
1997 skänkte han den till kollegan Bernhard Bogerts. Han genomförde nya undersökningar av hjärnresterna och först 2002 begravdes återstoden av Ulrike Meinhof.
Jag tycker det är ruggigt. Frågan är om vännen RÖ som är läkare kan hjälpa mig att förstå det vansinniga i det hela. Är det något fel på tyska läkare?
Läs gärna Jutta Ditfurths väldokumenterade bok. Jutta har paketerat in 6000 källor, dammsugit alla tänkbara arkiv och redovisar allt på 451 sidor. Räkna med en jobbig men övermåttan intressant nutidsresa.
FOTNOT 1: Boken ges ut på Albert Bonniers förlag.
FOTNOT 2: På fredag har filmen Der Baader Meinhof Komplex svensk premiär.

Inga kommentarer: