torsdag 18 september 2008

ÅSA-NISSE-nästa svenska musikal?


Läser i Expressen att Lasse Åbergs filmsuccé ”Sällskapsresan” ska bli musikal. Det är givetvis megaframgången med ”Mamma Mia” som spökar. Jag kallar in NISSES SKOR från Dr Kurberg. Dessa legendariska dojor kan det här.
”Äntligen, höll jag på att utbrista. ”Sällskapsresan” blir en sällsam musikalresa med en åldrande och helpackad Sven Melander. Jag hör redan hur Broadways och Londons teatrar skakar av spänning.
Då kontrar jag med utmaningen Åsa-Nisse.
1970 skriade filmchefen Harry Schein att Nessefilmerna borde förbjudas visas i den statliga svenska televisionen. Ingen brydde sig. Tack för det.
Det är hög tid för en revival av Åsa-Nisse. Han har legat i malpåsen länge nog.
Vem blir först ut med en musikal om detta underbara filmgäng-se vinjettbilden. Tänk att få höra Åsa-Nisse sjunga? Eller Klabbarparn? Varför inte Eulalia? För inte tala om Sjökvisten, handlaren. Jag kan knappt berga mig.”


”Jag ser gärna att någon tar tag i mästerverket, ”Åsa-Nisse flyger i luften”, från 1956. Expressens Alf Montans recension av filmen blev en klassiker:
Far i frid!
Det var allt. Oslagbart.
Benny Andersson och Björn Ulvaeus letar nya fräscha uppslag. Här får ni ett helt gratis. Jag lovar. Publiksuccén är given, även i London och på Broadway.
Ja, i Småland, i alla fall...”

Inga kommentarer: