torsdag 25 september 2008

Är Swedbank på väg mot en krasch?


Jag gillar inte alls utvecklingen. I morse vaknade jag till tunga tongångar. President Bush går ut till det amerikanska folket och varnar för att det ekonomiska systemet kan vara på väg mot ett sammanbrott.
Vid lunchtid gick vår egen Swedbank ut och uppmanade sina sparare att inte plocka ut pengarna från banken. Man ville stoppa flykten.
Det talas om illvillig ryktesspridning.
Det talas om att banken har likviditetsproblem.
Ekonomerna skriar än högre än sist jag skrev en krönika om det ekonomiska tillstånd: Sverige står stadigt i blåsten!
Däremot vet jag inte om Malmö FF:s nya borg som håller på att byggas för över en halv miljard står så stadigt. Swedbank finns nämligen med på alla håll och kanter. Bara namnet Swedbank Arena ska ge MFF 50 miljoner sköna stålar under de närmaste tio åren. Malmö Stad har låst 145 miljoner kronor, Malmö FF 25 miljoner. Byggföretaget PEAB står som ägare till 50 procent osv. Den totala skuldfinansiering till Swedbank ligger på ca 310 miljoner kronor.
Hur det här ska sluta vet jag inte i dag för historia skrivs i morgon. En sak är då säker och det är att de styrande i MFF borde vara rödögda av nattvak.
Själva produkten, laget, har kraschat i allsvenskan. Supportrarna skriker sig hesa av protester. Mitt i allt detta poppar det upp allvarliga uppmaningar till allmänheten från arenans ekonomiska bas, Swedbank: Plocka inte ut era pengar.
Inte nog med det. Wall Street Journal skriver i dag:
Swedbanks "säkra" fordringar på drygt 9 miljarder kronor i det kraschade amerikanska investmentbolaget Lehman Brothers är kanske inte så säkra.
Förstår vi egentligen hur allvarligt allt detta är? Jag tror att ingen vill egentligen förstå något alls.
Jag behöver ett glas vin.

Inga kommentarer: