torsdag 4 september 2008

Janne Josefsson laddar med gröthet kungadebatt i kväll.


I kväll bjuder Janne Josefsson på kunglig debatt i SVT 1 kl 22.00. Frågan är gröthet. Varför gifter sig inte kronprinsessan?
Så här ligger det till.
När en ofrälse med vanligt svenskt bonnablod försöker tränga sig in bland de blåblodiga, blir det ett jävla liv. Det är t o m värre än alla världens datavirusar tillsammans. Det svenska kungahuset har i Daniel Westling just fått en sådan obehaglig joker i den kungliga leken.
Redan före kronprinsessans 30-års dag förra sommaren dukade Svensk Damtidning upp bröllopet mellan Victoria och Daniel. Kungatidningen förberedda också bebisar med gener från Ockelbo.
Den självutnämnda kungaexperten Katarina Hurtig satt t o m i TV-soffan en lördag i oktober förra året och drog bröllopsplanerna: de gifter sig den 14 juni 2008.
Tidskriften FOKUS sågade emellertid hela rasket med ett penndrag: bröllopsplanerna har fastnat i ett otidsenligt träsk.
Herman Lindqvist spädde på med att Daniel kan bli dödsstöten för Sveriges monarki. Kungablodet tunnas ut.
Det är här det hela har kört fast.
En vanlig bonnläpp kan näppeligen inte släppas in i det kungliga gemaket. Det svenska kungahuset riskerar få en farfar och farmor till en tronarvinge som är vanliga tjänstemän på Sandvikens kommun. Blått blod blandas med rött och blir, ja, vad då?
Jag skrev för mer än ett år sedan att den kungliga jättekrocken är ett faktum. Pappa kungen sitter där med Svarte Petter som stavas successionsordningen.
I hovet gnisslas hörntänderna ner till rötterna. Om Daniel Westling ändå haft en akademisk examen? Det hade faktiskt underlättat. Inte bara för kungen utan även för Daniel själv som sluppit släpats i smutsen av den yppersta aristrokatin som befolkar hovstaten.
Jag tror vi får uppleva ett nytt Simpson. Wallis Simpson roffade åt sig prinsen av Wales, Edward. Han i sin tur abdikerade som engelsk kung på 30-talet när han inte fick gifta sig med sin ofrälse kvinna. Mitt tips är att prins Carl Philip en dag blir landets kung.
Victoria väljer kärleken. Det gör hon rätt i.

Inga kommentarer: