fredag 12 september 2008

Avknoppning från höstens bokflod



Det damp ner två böcker ur höstens rika bokflod. Den ena mörk som synden. Marie Lundquists ”De dödas bok” och den andra ljusare ”Akut ortopedi” av läkarna Rolf och Jenny Önnerfält. Jodå, de är far och dotter, bosatta i Lund.
Ingen av böckerna blir vare sig kassasuccé eller långfilm. Det är 2008 mil från Jan Guillous litterära värld. Ändå vill jag påstå att det är höstens två viktigaste böcker, så lika men ändå så olika.
Marie Lundquist är prisbelönt lyriker med poetens flödande ådra.

Någon skruvar isär din barndom
lät alla delar flyga
runt världen
din berättelse
steglades i trähjulet
och lämnades
åt fåglarna

Med orden monterar Marie Lundquist människan ner i graven. Rolf och Jenny Önnerfält, monterar i stället samman människans benbitar så allt kommer på rätt plats igen.
Deras ”Akut ortopedi” är en handbok som ska hjälpa AT-läkare samt övrig sjukvårdspersonal att fatta rätt beslut när någon stackars sate kommer in i bitar på akutmottagningen. Fast även du och jag kan ha nytta av boken.
Här finns alla möjliga omöjliga ortopediska åkommor. Jag trodde knappt det fanns så många benbitar i kroppen.
Om detta är en kunskapsbank i mänsklig sammanfogning, så är ”De dödas bok” en kunskapsbank i ORDET. Det är en central del i Marie Lundquist poesi. När hon skriver ”eldens spisrosor på glödande kinder” är det bara så vackert.
Det här är två böcker som också behandlas olika. Medan ”De dödas bok” recenseras av alla de stora drakarna, når aldrig ”Akut ortopedi” det litterära rummet.
Medan poesi av tradition säljer uselt här i landet, kommer ”Akut ortopedi” att nå sin givna publik utan den minsta recension. Jo, en recension, nämligen på denna bloggen. Och då kan vi alla ha nytta av Rolf och Jenny Önnerfälts ”Tänk på-ruta efter varje åkomma, som den här:
5-10 procent av patienter med skelettmetastaser har hypercalcemi.

Där fick ni allt något att bita i.
Bettie Page

Inga kommentarer: