måndag 4 augusti 2008

Världens säkraste plats.

Samma vecka som olympiaden ska dra igång, sprängs alltså 16 kinesiska poliser till döds. Då sitter det perfekt med en tur till världens säkraste plats, Himmelska fridens torg i Peking.
Vår ciceron, pekingbon Yongmei, bekräftar:
-Torget är den säkraste platsen att vistas på i Kina. Ja, i hela världen. Här finns varken terrorister eller andra banditer, inte ens en ficktjuv.
Nej, all kriminalitet är bortsopad från det 1 km långa-och 500 m breda torget. Polisbussar kryssar mellan oss, militära kolonner marscherar förbi våra näsor. Det är maktens markering i stålhjälm. TV-övervakningen gigantisk. Det känns som en pytteliten nysning registreras. Därför nyser och hostar jag, flera gånger. Fast det är av luftföroreningen, en ständig tjock dimma som fått vårt miljöparti att gå i bitar.
Det pågår alltså ett stenhårt kontrollerat folkliv på torget. Köerna till de kulturhistoriska byggnaderna är enorma. Bara till Maos mausoleum är kön 5 km (!).
Vid den här tiden på året är det också en djävulsk hetta i Peking. Luftfuktigheten är enorm. Efter en timmes rundvandring på torget är man helt soppatorsk, dyblöt och trött på hela skiten. En kinesisk kall öl sitter då väldigt fint.
Jag begriper inte hur folk borta vid Fågelboet, huvudarenan, kommer att orka springa, kasta och hoppa. För inte tala om maratonlöparna. Den 17 (damerna)-och 24 augusti ska herrarna springa över 4 mil i hettan. Starten går visserligen redan 07:30. Det hjälper föga.
Det blir ett lopp i helvetet för en samling fakirer. Det ska bli skönt och sitta hemma i TV-soffan med en kopp kaffe. För dessa bastulopp kommer jag aldrig att missa.



OBS: Om hälsan håller och byxorna sitter upp, blir det fler rapporter från Kina. Det blir både ris (hipp) och ras(hoppla)...

Inga kommentarer: