onsdag 23 juli 2008

Sommartipset: DILLPIPPI!

Moder Svea är på väg in i en präktig värmebölja. Grillarna kommer att gå på högvarv. Varför inte bjuda på en liten annorlunda sommarmat i hettan? Låt mig föreslå-DILLPIPPI! Ni kan räkna med att folk kommer att äta som grävskopor. Dillpippi är nämligen beroendeframkallande. Här kommer grundreceptet:
Portioner:4
Tid: 30 minuter
Ingredienser:
500 g kycklingfilé
4 msk smör
4 msk vetemjöl
5 dl hönsbuljong från tärning
2 dl grädde
finhackad dill i massor
salt och peppar, samt bryt av med några nypor strösocker
3-4 msk pressad citron
Såsen rena mumman, perfekt att mosa potatisen i. Välj fetthalt på grädden för fetare eller magrare sås. Kokta morötter och finstrimlad röd paprika är gott att servera till dillpippin. Eftersom den är lite blek i färgen krävs grönsaker med mycket färg.
Smält smöret i en kastrull. Rör ner vetemjölet. Späd med buljong och grädde, lite i taget till önskad konsistens. Koka upp. Sjud såsen några minuter.
Skär kycklingfiléerna i mindre bitar. Låt dem puttra med i såsen i ca 10 minuter på svag värme. Rör om då och då. Tillsätt dillen och krydda med salt och peppar. Smaka av med pressad citron efter hur mycket citronsmak du vill att såsen ska ha. Servera med kokt potatis. Till detta dricker man ett svalt vitt vin eller kall öl med några supar Aalborgs Dild Aquavit. Skåne är också alltid rätt.
Smaklig spis.

Inga kommentarer: