torsdag 31 juli 2008

Pridefestivalen och Tage Tosa

Här står Tage Tosa alias Anita on stage på Kiviks marknad 1963. Han har lösbröst och handväskan under armen. Tage Tosa alias Anita visade upp sig för betalande publik i ett av dåtidens stripptält. Hans nummer var han själv som bög och transvestit.
I dag hade han varit en i mängden på Pridefestivalen i Stockholm. Det är helt rimligt att Tage Tosa varit en av alla dessa bögar och flator som visades upp i det senaste Allsång på Skansen. Fjanten till programledare hade skrattat och krumbuktat sig. Tage Tosa hade för en gång skull i livet fått må riktigt bra. Pridedeltagaren, sagotanten Mona Sahlin, borde egentligen läsa en saga över hans minne.
När man växte upp i Malmö under 50-talet var Tage Tosa eller Anita som han själv kallade sig, en första klassens sensation. Vi barn vallfärdade till Centralstationen, spänningen var total. Det var nämligen där han höll till, klädd i kvinnokläder, lösbröst, handväskan under armen, högklackat och rouge över skäggstubben i ansiktet. Vuxenvärlden såg honom som snäll men udda och galen. Så var det på den tiden när de andra satt och tryckte i garderoben. Tage Tosa alias Anita var egentligen en modig människa som, år ut och år in, stod ut med all spott och spe. Han trippade på och svängde med rumpan.
Egentligen hette han Valfrid.

(bilden på Tage Tosa är hämtad från boken ”Bland strippor och fakirer” av Bo Sjökvist. Läs boken!)

1 kommentar:

Monica sa...

Valfrid Tage Nilsson alias Anita borde få den mest förnmäma medaljen av kungen för samhällsnyttig tjänst. Han fick betala med sin ära för att tillfredställa allmänhetens behov av sensationslystnad.