lördag 26 juli 2008

KVÄLLSTIDNINGARNA SOM LYCKOSLANTEN!

Här har ni en av orsakerna till att kvällspressen tappar i upplaga. Detta är Expressen/Kvällsposten/GT bilaga i morgon söndag. För detta hopkok som är, mer eller mindre, en sammanslagning av Hemmets Veckotidning, Svensk Damtidning, Se & Hör, modemagasinet Café mfl har man mage att ta tio spänn. Aftonbladets bilaga är trist nog också likartad.
Jag har själv 15-årig erfarenhet av att jobba inom kvällspressen som journalist. På min tid var alltid söndagsbilagan gratis. Om vi var bättre? Ja, i vart fall värnade vi om kvällstidningsjournalistiken som jag hävdar var bättre och tuffare när vi hade endast två TV-kanaler.
I dag har kvällstidningarna konkurrens om reportrarna. Mängder av begåvningar väljer TV-mediet. Det omedelbara kändisskapet lockar. Förr i tiden blev man kändis genom att riva murar med hårdför kvällstidningsjournalistik.
Dagens reporterrekrytering har gett oss nyhetsprogram i TV som allt mer liknar klassisk kvällstidninsjournalistik. På 70-talet fanns det inte på kartan att tex Rapport skulle ta upp ett spektakulärt mord. I dag är det vardagsmat.
Dagens kvällstidningar kämpar alltså i kraftig motvind. En annan bidragande orsak är att Expressen slukade de två regionala kvällstidningarna Kvällsposten och GT. Därmed har mångfalden minskat. I stället har vi fått två slätstrukna kvällstidningar
Ge oss den tuffa kvällspressen tillbaka. Omedelbart! För det brådskar.

Inga kommentarer: